Badskumt – gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg av Katarina Johansson

En sådan här bok är svår att recensera. Vi har blivit så avtrubbade och har svårt att ta till oss av den information som boken innehåller. Det Katarina Johansson skriver är så viktigt och borde vara så självklart för oss alla. Men det är jobbig information och vi matas så ofta av nyheter om att ”det och det är så farligt” att vi knappt lyssnar längre. Att vår omgivning är farlig är vardag för oss numera.

Innehållet av den här boken säger sig självt bara genom titeln – boken visar vad våra kosmetik- och hudvårdsprodukter innehåller. Det är inte så trevliga ingredienser alltid. Hon nämner ingredienser som kan vara cancerframkallande, som kan påverka våra hormoner, som kan ge pojkbebisar både färre och sämre spermier, som kan döda vattenlevande organismer o.s.v. Money talks. Så kan man sammanfatta den här boken. Det är ofta skrämmande läsning och jag vet inte om jag ska gråta eller bli förbannad. Men lika förbannad får man bli på sig själv som på producenterna som lägger i alla dessa gifter i våra produkter. Om ingen köper dem är det ju heller ingen som tillverkar dem.

Vad har vi egentligen i våra badrumsskåp? Vet vi vad våra produkter innehåller och vad de gör med vår kropp eller med miljön? Jag ska erkänna att jag inte har haft en susning tidigare. Först förra året i samband med att jag blev gravid började jag kolla upp innehållet, och ju mer jag läste och lärde mig, desto räddare blev jag för de produkter som stod i badrummet. 

Men samtidigt som man blir helt mörkrädd när man läser boken får man också både inspiration och tips på vad man kan göra och hur man kan börja rensa ut bland sina produkter. För Katarina Johansson påpekar också att man inte ska drabbas av ”slängpanik” när man läser boken, och börja slänga alla produkter man har. I stället tipsar hon om att helt enkelt gå igenom de produkter man har hemma och kolla vad de egentligen innehåller. Det finns t.e.x vissa ämnen som är värre än andra. Sedan kan man kolla upp alternativa produkter och köpa dem nästa gång man handlar nytt. Man kan ju också fundera över vad som är absolut nödvändigt och vad man kanske egentligen inte behöver, när man tänker efter.

Money talks. Ja. Men också – kunskap är makt. Det är först när vi konsumenter blir aktivt medvetna om vad våra produkter innehåller som vi kan välja bort produkter som innehåller farliga kemikalier, och då måste ju producenterna tillmötesgå våra krav.

Efter att ha läst den här boken är jag ännu mer peppad att fortsätta byta ut de produkter jag har. Allt som står i duschen är numera utbytt, och jag tycker faktiskt att de ekologiska och naturliga produkterna jag har nu är bättre än mina gamla kemikaliestinna saker. Både hud och hår känns mycket fräschare nu.

Alla borde läsa den här boken. Alla. Alla. Alla.

Läs mer om boken här.
Intervju med Katarina Johansson här. Den länken är till en underbar blogg som tipsar om ekologisk och naturlig hudvård och smink. Där har jag fått massor av tips på bra alternativ.

Bok från Ordfront förlag.

Annons

3 tankar på “Badskumt – gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg av Katarina Johansson

 1. Jag har den boken hemma i oläst-högen, men har inte börjat läsa den ännu. Jag ser fram emot det, tror att kommer att bli intressant och lärorik läsning. Jag gillar sådana böcker, typ Hemlige kocken som handlar om maten vi äter. Jag blir nyfiken på vilka ekologiska/naturliga produkter du börjat använda istället. Jag har haft lite svårt att hitta sådana produkter, framförallt eftersom dottern & sambon är doftkänsliga så vi måste ha parfymfria produkter. Sen tycker jag inte att de ekologiska schampon jag prövat varit så bra, men det är väl också att man måste ge håret en viss tid att vänja sig. Men det är alltid kul att höra vilka produkter andra har valt så man får lite tips själv också.

  • Samma här. Jag slukar gärna sådana här böcker, och läste Den hemlige kocken med samma iver.

   Just det där med doftkänslighet är ett stort problem vad gäller ekologiska och naturliga produkter, om jag förstått det rätt. Naturliga dofter kan vara för starka för allergiker.

   Jag ska skriva ett eget inlägg om mina nya produkter tror jag! 🙂

 2. Tack för din recension om boken!
  För ett tag sen började jag grunna på det här med konstiga kemikalier och gifter i produkterna vi använder, men har inte satt mig in i det ordentligt utan bara googlat lite och snappat upp mer eller mindra bra produkter på olika sätt. Ska absolut beställa hem den där boken nu och läsa!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s