Min pappa är snäll och min mamma är utlänning av Emmy Abrahamson

Den här boken gillade jag riktigt, riktigt mycket.

Alicja är som vilken tonåring som helst, förutom en liten sak – hennes mamma är polsk. Och det är inte alltid helt lätt att ha en polsk mamma. Det medför t.ex. att alla ens mest privata angelägenheter dryftas med hela släkten, eller att all mat kokas tills man inte längre ser vad det är, eller att man aldrig slänger något oavsett om det handlar om trasiga saker eller möglig mat. Alicja har en lång lista på alla saker hon noterat under årens lopp. Allt hon vill och ser fram emot är ett helt normalt och skönt sommarlov, men inget blir som hon tänkt sig. För in i deras hus flyttar en storrökande släkting och hennes något udda dotter. Dessutom råkar Alicja bli ihop med bästa kompisens förälskelse. Sommaren blir mer händelsrik än vad Alicja egentligen hade velat.

Det här är verkligen en rolig ungdomsbok, något jag starkt uppskattar eftersom det finns allt för många tunga, dystra sådana. Här får man som läsare möta en riktigt rolig tonåring som hela tiden ställs inför de mest udda situationerna. Förutom alla problem och konstiga situationer hennes mamma (och släkt) utsätter henne för, fixar hon en hel del egna när hon t.ex. blir kär i bästa kompisens span.

Det är rolig och lättsam läsning som framkallar en hel del fniss. Jag blir glad av att läsa ungdomsböcker där huvudpersonerna är helt vanliga ungdomar, med helt vanliga liv. Det behövs sådana böcker. Och även om det är en rolig bok finns det en massa saker att ta upp vid ev. boksamtal, t.e.x fördomarna mot polacker. Alicja kommenterar och skrattar själv åt sina egna fördomar mot sin egen släkt. Hon är en tjej med huvudet på skaft, skinn på näsan och en stor portion humor.

Jag läste den här boken precis innan läggdags och när jag slog ihop boken hade jag ett stort leende på läpparna. Och en sådan bok bara måste man ju rekommendera vidare!

Bok från Rabén och Sjögren.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s