Drömhjärta av Cecilia Samartin

Det här är utan tvekan en av de bästa böcker jag någonsin har läst. Det gör det därför så himla svårt att skriva en recension om den. Jag vill inte hypa den och ge för höga förväntningar som kan sabba läsningen. Men ändå. Jag måste ju bara rekommendera den vidare, för den är helt enkelt briljant! Språkligt är det en ren fröjd att läsa den, och innehållet är intressant, spännande och fängslande. Jag satt uppe till halv två i går bara för att kunna läsa ut den och jag hade t.o.m. gåshud ett tag. Det har jag aldrig tidgare fått när jag läst en bok.

Huvudpersonen är Nora och hennes familj. Vi får följa Noras liv från att hon är ett litet barn till hon är en vuxen kvinna i 30-årsåldern. Hon växer upp på Kuba med sin mamma, pappa och lillasyster. De lever ett mycket gott liv och har en väldigt nära kontakt med övriga familjen. Mest märks Noras farmor och farfar samt hennes kusin Alicia som är mer som en syster än en kusin. Det är kusinernas starka band som är det centrala genom hela boken. Livet förändras drastiskt för dem alla när Castro kommer till makten och det svåra livet gör att Noras familj lämnar Kuba och börjar ett nytt liv i USA. Kvar på Kuba finns Alicia och den övriga släkten. De väljer att leva kvar trots svårigheterna det innebär. Men bandet och kontakten familjerna emellan finns kvar. Via brev håller de kontakten och kan delge varandra hur olika deras liv är.

Jag upptäckte under läsningen att jag verkligen inte vet mycket om Kuba och vad det egentligen innebar för folket när Castro kom till makten. Det är så oerhört gripande läsning bara vad gäller den delen. Lägg till den nära vänskapen mellan Nora och Alicia och hur olika deras liv blir, och framför allt – hur annorlunda deras framtid blev mot vad den hade kunnat vara om allt hade varit som förr. De två ingredienserna gör det här till så fängslande läsning. Och språket. Språket! Jag läste sakta, noggrant och njöt av alla klockrena formuleringar och underbara ordval.

Det går knappt att skriva en recension av den här boken. Den fick en plats i mitt hjärta och karaktärerna känns som mina nära vänner. Jag måste nog helt enkelt köpa den här boken så att den får pryda min bokhylla, för det här var en biblioteksbok som ska vara tillbaka om bara några dagar. Som tur är har jag Cecilia Samartins debutbok Señor Peregrino här hemma också, och jag har så klart höga förväntningar om den. Om den bara är hälften så bra så är jag nöjd.

När jag har googlat på boken ser jag att andra som läst den inte varit lika imponerade. Men, smaken är ju som baken som man alltid brukar säga. För mig var det en underbar läsupplevelse och jag njöt av varje minut. Läs den du också och se om du hissar eller dissar.

8 tankar på “Drömhjärta av Cecilia Samartin

  1. Pingback: Från semesterns bloggskörd « enligt O

  2. Läste den här boken för några dagar sen och herregud vad jag älskade den. Så otroligt vacker, blev kär i karaktärerna och Noras barndoms Kuba. Fin recension 🙂

  3. Läst den och är mycket besviken. En tunn berättelse som inte har nåt djup och människor är bara ”vackra”. Ett pekoral! Man får aldrig lära känna nån. Tunt! Fattar inte hur denna bok blivit så hajpad.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s