Den stora bokutrensningen

Jag har ju pratat om att jag ska rensa ut bland mina böcker här hemma. Sortera ut en del som jag ska skänka bort. Förra veckan tog jag äntligen tag i det projektet.

Jag drog ut alla flyttkartonger med böcker och lyfte helt enkelt ut alla böcker på golvet för att få bättre överblick. Jag tog fram en flyttkartong där jag skulle lägga alla ratade böcker. Och sedan var det bara att hugga in!

Mini låg på en filt i samma rum och lekte i sitt babygym, och det här är vad hon hörde från sin mamma under tiden bokrensningen pågick:

  • Åh, men det är ju den här boken! Den måste jag behålla.
  • Åh, men den boken fick jag ju av X när jag fyllde år! Den måste jag behålla.
  • Åh, men de här böckerna älskade jag ju när jag var tonåring! De måste jag behålla.
  • Åh, den här har jag ju inte ens läst! Den måste jag behålla.
  • Åh, men det här är ju en klassiker! Den måste jag behålla.
  • Åh, den här boken tycker jag så himla mycket om! Den måste jag behålla.

Ja, ni förstår redan nu va? Det blev inte så där värst många böcker i den där att-skänka-lådan som jag ställde fram. Efter några timmars åh-ande åt alla älsklingar som dök upp från kartongerna insåg jag att jag är alldeles för blödig. Meningen var ju att jag skulle rensa ut bland böckerna, inte sitta och krama dem och överösa dem med kärleksförklaringar.

Nä, efter första dagens misslyckade rensning fick jag ta mig en funderare på vilka böcker jag verkligen skulle behålla. Sedan tog jag en ny runda bland böckerna och då gick det faktiskt mycket bättre. En helt överfull flyttkartong som ska skänkas – det är väl ett rätt ok resultat?

Men en sak slog mig under rensandet – jag har mycket lättare att göra mig av med nya böcker än gamla böcker. Jag har skänkt en hel massa nya böcker under det här året till olika personer, utan att egentligen tycka att det har varit det minsta jobbigt. Det har inte handlat om böcker som jag har tyckt varit dåliga, snarare tvärtom. Jag har velat att andra ska få chansen att läsa dem helt enkelt.

Hur som helst ska jag i alla fall nöja mig med rensandet för ett tag. Nu ska jag skänka bort den här lådan och sedan får vi se om jag kan göra en andra koll av de kvarvarande lådorna lite senare. Det är fortfarande många, många flyttkartonger med böcker kvar här hemma, så jag behöver inte oroa mig för att vara boklös. Nu lyckades jag ju dessutom organisera upp bland dem så att jag numera har en hel flyttkartong med bara olästa böcker att plocka bland. Jag är inte direkt boklös…

2 tankar på “Den stora bokutrensningen

  1. Jag gjorde också en utrensning för några år sedan, duktigt duktigt. Men, det har visat sig att jag ångrar en del ändå…t.ex. nu när barnen är äldre o intresserade av att måla – vad 17 gav jag bort mina akvarellböcker för?! Tur det finns nya då… 🙂

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s