Mitt första bokmässebesök

Mitt första bokmässebesök var för bara några år sedan, då jag fick chansen att åka dit via jobbet med några kollegor. Mina tidigare minnen av själva mässhallen bestod i besök på Gothenburg Scandinavian Horse Show. Då var mässhallen fylld med hästsaker. När jag skulle försöka föreställa mig samma mässhall, fast nu fylld med böcker var det svårt att tänka sig. Kan man verkligen fylla denna stora mässhall med bara böcker?

Det skulle visa sig gå alldeles utmärkt. Jag behövde bara stoppa in näsan innanför dörrarna för att inse att hela mässhallen var fylld till bristningsgränsen med böcker. Jag kände mig nästan som ett barn på julafton – förväntansfull och ivrig inför vad som väntade. Jag riktigt längtade efter att få ge mig in i mängden av böcker och människor, och bara insupa hela atmosfären. När vi hade bestämt tid och träffpunkt för återsamling delade vi på oss och sedan var det dags att äntligen få kasta sig in bland alla böcker och andra bokentusiaster i mässhallen.

Till en början kändes allt nästan lite överväldigande. Det var så mycket att se och att ta in. Man ville vara på alla ställen samtidigt. Var skulle man börja? Och så mitt bland alla dessa vindlande bokrader dök diverse kända författaransikten upp. Det var svårt att vänja sig. Nämen, är inte det Björn Ranelid? Och titta, titta men där står ju Martina Haag. Och där sitter Jan Guillou och blir intervjuad. Men vem är det som står där och signerar? Alla författare kände man inte igen till utseendet, men fick man namnet på en bok de har skrivit insåg man att jaha, är det han

Dagen försvann snabbt med bokletande, jämförande av priser, bläddrande, sniffande (nya böcker luktar ju så gott!) inköp och författarspotting. Tiden fullkomligt flög iväg, och min kollega och jag var ständigt försenade till våra återträffar och kom alltid småspringandes med andan i halsen till de andra som väntade på oss. Det var lätt att glömma bort tiden när man stod där med näsan i en bok.

Efter en hel dag på bokmässan var man rätt mör, såväl i kropp som i huvud. Huvudet surrade av trötthet, fötterna värkte ilsket, benen kändes nästan mjölksyriga och armarna meterlånga efter bärande av bokfyndiga, överfulla kassar. Men den allra sista timmen av vårt besök var det bara att lägga in ännu en växel för då väntade dagens höjdpunkt! Efter att enbart ha köpt böcker till jobbet fick vi en timme i slutet att använda till egen shopping. Vi samlade ihop våra sista krafter och gav oss återigen in i myllret, för att fynda de där böckerna vi hade kastat längtansfulla blickar efter under dagen. Ett sista varv runt mässhallen och ännu fler fulla bokkassar, innan det slutligen var dags för hemfärd.

Mitt första bokmässebesök gav en obotlig mersmak och det har blivit flera återbesök sedan dess. Och det är samma sak varje gång – den där allra första stunden när man har kommit dit är speciell. Stunden när man kommer innanför dörrarna, insuper hela atmosfären, tar ett djupt andetag och sedan beger sig in bland folkhavet. Det är lika mäktigt varje gång. Det går inte att förneka – jag har blivit bokmässebiten.

Detta är ett inlägg i en bloggstafett tillägnad Bok- och biblioteksmässan i Göteborg där följande bloggar deltar:

enligt O, Pocketlover, Böcker x 3, Bokmalen, Fiktiviteter, Skrivarmamma, och dagarna går…, Boktok 73, Bokbabbel, Marias Bokliv, Lyrans Noblesser, Bokbaren, the Book Pond, Unga Vuxna, Paperback Lover, Olika sidor, Vägen till utgivning *malins bokblogg*Dantes BibliotekEn full bokhylla är en rikedom, I min bokhylla, Hannas Hörna, Word up, Anjo, Om böcker som jag hunnit läsa, You’re no different to me

3 tankar på “Mitt första bokmässebesök

  1. Jag var på min första förra året och när jag kom in stod jag bara stilla en stund och kunde inte förstå att jag äntligen var där! Att det var så STORT! Det var ett underbart ögonblick, nästan så man fick en klump i halsen.

  2. Pingback: Fler bokmässiga inlägg « enligt O

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s