Smakstart – om småbarn, föräldrar och mat av Lena Jordebro och Karin Alfredsson

Den här boken har både sin bra och dåliga delar. Det är definitivt en bok som är bra att börja med, just för att den ger rätt så bra tankeställningar inför hela begreppet mat.

I boken finns flera kapitel med intervjuer av föräldrar från andra länder, som nu bor i Sverige. Det är superintressant att få läsa hur olika tänket är vad gäller barns mat i olika länder. Det som vi i Sverige säger är ett måste eller ett no no, kan vara precis tvärtom i ett annat land. Vad som är rätt eller fel kan nog ingen säga egentligen. Bara att vi gör olika.

Det är också intressant att läsa om det här med sötsaker, och det är ett intressant reportage från en förskola som har jobbat med att inte servera sådant. Jag har läst många diskussionstrådar på diverse forum där föräldrar på fullt allvar tycker att det är barnmisshandel om inte förskolorna får servera glass när barnen fyller år. Därför är det oerhört skönt och befriande att läsa hur förskolan som nämns i boken jobbar. Det behöver inte vara pekpinnar eller tråkigt med bra mat, snarare tvärtom. Och det är härligt att läsa hur de serverar maten och hur den presenteras för banen. Om att lära sig goda matvanor redan från början.

Det enda som är minus med den här boken är att det inte finns så många recept. Det finns så klart några recept, men de känns rätt få och det är inte många som lockar mig att testa. Och det är ju lite synd, när resten av boken andas så mycket bra matglädje.

Så sammanfattningsvis – mycket intressant läsning och en hel del tankeställare, men få recept som man vill testa på själv.

Annons

4 tankar på “Smakstart – om småbarn, föräldrar och mat av Lena Jordebro och Karin Alfredsson

  1. Jag har jobbat hårt för att det inte ska vara glass och tårta på födelsedagarna på förskolan,och beslut togs på ett föräldramöte. Det respekteras dock inte utan vissa föräldrar har ändå med sig både glass och kakor och tårta när just deras barn fyller.

    Barnmat är svårt. Men roligt!

    • Usch vad tråkigt med sådant. En del _vill_ verkligen inte respektera att man tar sådana beslut. I boken skriver de att förskolans pedagogiska uppdrag ligger i att förmedla bra mat, inte sötsaker. Att introducera sötsaker för barnen ligger på föräldrarnas ansvar, inte förskolans, enligt personalen. Sunt tänk, tycker jag!

      Jag är ju helt i början av min barnmatslagning, men kul är det definitivt! Men så är jag ju redan lite nördig när det gäller mat…. 🙂

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s