Sommarhuset av Anna Fredriksson

Det här verkar vara en populär bok, åtminstone om man ser till kölängden på bibblan i alla fall. Jag fick vänta läääänge på min tur.

I den här boken möter vi syskonen Eva, Anders och Maja, vars mamma precis har dött. Eva är den som har tagit ansvar för mamman under alla år, en mamma som ofta varken har orkat med sig själv eller sin mammaroll. Syskonens relation har i vuxen ålder varit i stort sett obefintlig. När mamman dör tar Eva för givet att hon ska få ärva sommarhuset i skärgården eftersom syskonen inte satt sin fot där sedan barndomen. Men inget testamente har skrivits och huset tillfaller dem alla tre, och Maja och Anders är dessutom fast beslutna att sälja huset. Eva vägrar sälja och ger sig ut till huset för att tillbringa sommaren där. Men syskonen är beslutsamma och utan att meddela Eva beger sig även de dit, tillsammans med sina familjer.

Det här är en ganska sorglig historia. Det är så mycket osagt mellan syskonen, så mycket som de tror om varandra som inte alls stämmer. De har så mycket sårade känslor sinsemellan. Ingen av dem vet egentligen så mycket om de andra, och under tiden i sommarhuset får de alla chansen att få se en annan sida av varandras liv. Gamla händelser och minnen kommer upp till ytan och det är mycket att bearbeta efter så lång tid utan kontakt.

Syskonens gemensamma bakgrund nystas upp lite i taget och som läsare får man först i slutet en helheltsbild av vad som egentligen har pågått under alla år. Det är en gripande historia. En familj har splittrats på grund av mammans så tydliga problem att hantera sig själv och därmed också sin mammaroll.

Jag tyckte om den här boken. Den är på något sätt väldigt enkel och rak i sin historia, stillsamt och lugnt berättad. Jag gillar också att författaren inte väljer sida, utan att man får höra alla syskonens sidor och inse att alla har sina skäl till varför relationerna inte funkar/har funkat. Jag tror att många kan känna igen sig i de relationsproblem vi möter i den här boken, och det är det som gör den så läsvärd. Läs du också!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s