Hoppas av Åsa Anderberg Strollo

Usch, säger jag bara. Det här är en riktigt tung bok, jobbig läsning som kryper in under skinnet. Jag var faktiskt tvungen att lägga ifrån mig den ett tag och fundera på om jag ens ville läsa ut den. Om jag orkade. Men så kände jag att jag inte skulle få någon ro om jag inte fick veta hur det gick för Jonna och de andra, att jag hade någon slags skyldighet mot dem att läsa färdigt. Jag plöjde sista biten, men usch.

Boken handlar om Jonna, 16 år och från Kolsva. Hon längtar som allra mest till den här julen eftersom hennes mamma faktiskt har tagit ledigt några dagar för en gångs skull. En jul med mamma, och inte bara med mormor. Men så sviker hennes mamma igen när hon blir medbjuden till Mallorca av pojkvännen och lämnar Jonna och mormor hemma. Jonna tar ett impulsivt beslut att helt enkelt dra hemifrån. Hon sticker till Stockholm där hon ska hitta jobb och egen bostad, visa att hon kan klara sig utan dem. Men det visar sig bli svårare än hon trott. I Stockholm möter hon också Alex och Elina, som redan gett upp hoppet.

Samma författare har också skrivit boken Bryta om, som blev nominerad till Augustpriset 2007. Även den en oerhört stark bok om en ung tjej som kämpar för överlevnad. Samma sak gäller för den här boken. Det handlar om överlevnad, att kämpa i sin vardag, att hålla sig flytande. Och framför allt – att aldrig sluta hoppas.

Det är som sagt tung läsning. Det är många vuxna som sviker och inte fixar sin föräldraroll, vilket lämnar barnen åt ett utsatt öde. Jag blir särskilt illa berörd av bebisen som blir rufft behandlad av sin fulla mamma, som i sin tur blir slagen av sin man. Och sedan tar de bebisen i bilbarnstolen, sätter sig i bilen och kör fulla…

 

 

Annons

5 tankar på “Hoppas av Åsa Anderberg Strollo

 1. Hej, tusen tack för en fin recension! Ditt engagemang värmer och glädjer mig och jag är den första att förstå att man kan värja sig mot vissa scener i boken, jag tyckte själv att det blev obehagligt ibland medan jag skrev. Den 31/10-11 pratar jag om Hoppas tillsammans med Rädda Barnen på Stockholms Stadsbibliotek klockan 18:00 om du skulle vara intresserad och har möjlighet att komma. Mer info om det hittar du här: http://www.biblioteket.se/default.asp?id=226852
  Vänligen

  Åsa Anderberg Strollo

 2. Jag hade precis samma upplevelse som du Malin! En otroligt stark bok som tonårstjejerna i ”mitt” bibliotek älskar. Jag brukar tipsa om Hoppas när de vill läsa något från verkligheten. Och den där jäkla mormodern (eller mormorn som Lisa Bjärbos Alicia skulle ha sagt) som inte ens märkte att hon var borta!

  • Usch ja, mormodern är ett inlägg i sig…

   Alla hennes böcker är läsvärda, och jag förstår att de är populära! Även om de visar en jobbig sanning är det viktigt att ta del av den.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s