Jag vill bara att du gillar mig av Ingrid Olsson

Jag har tidigare läst Komma över av samma författare, en bok som jag tyckte väldigt mycket om. Därför blev jag riktigt nyfiken på hennes nya bok.

Den här boken har ett intressant upplägg. Vi får möta 10 ungdomar i en gymnasieklass, och alla får i varsitt kapitel berätta sin egen historia. Den historia som kanske ingen annan i klassen vet att de har. Alla har gemensamt att de går i samma klass och att de just den här morgonen då vi får titta in, sitter i ett klassrum och väntar på sin försenade lärare, samtidigt som de tänker sig bort. Vi hoppar helt enkelt in i deras tankevärld och genom deras ögon får vi se hur de andra eleverna uppfattas.

Det jag gillar med den här boken är att den visar det där viktiga om att alla har en egen historia att berätta, att allt inte syns på utsidan. Att inte döma någon förrän man vet vad som gör att en person är/gör på ett visst sätt. Att alla har en önskan om att få vara omtyckt, gillad, sedd, bekräftad. Alla ungdomar i boken är olika, men ändå i grund och botten väldigt lika.

Eftersom alla får varsitt kapitel blir det inte så djupt. Det stannar vid en kort inblick i deras liv. Å andra sidan tycker jag att det räcker bra så. Den kanske inte lämnar kvar något djupare avtryck, men det är en lättläst och intressant bok.

Bok från Rabén och Sjögren.

4 tankar på “Jag vill bara att du gillar mig av Ingrid Olsson

 1. Beskrivningen av den här boken får mig att tänka på 80-talsserien Degrassi Junior High. (Det kan iofs ha att göra med att jag drabbades av nostalgiryck och håller på att se om den…) Men också i den serien är det ofta en av personerna som står i centrum för avsnittet, och ofta finns det bakomliggande problem av större och mindre slag. Nu tycker jag ändå att DJH som tv-serie blir bättre när man börjar frångå det här formatet i andra och tredje säsongen, och avsnitten går mera in i varandra istället för att vara fristående berättelser.

  • Jag vet att jag har sett åtminstone några avsnitt av den serien, jag känner igen namnet, men jag kan inte komma ihåg något alls från serien… Hmm. Ska googla lite. 🙂

   • Jag var ju så väldigt ung när jag såg serien (7-årsåldern och framåt), så det mesta i den måste ju ha gått mig över huvudet. vissa dramatiska saker mindes jag – Spike som blev gravid och ägget hon skulle bära med sig som om det var en bebis och hur hon sedan i en scen kastar det så att det krossas, att skolan brann ner i sista avsnittet och liknande – men nu när jag ser om serien märker jag att jag kom ihåg scenerna på ett annat sätt än de faktiskt utspelar sig. Har också känt igen en del andra detaljer som jag inte visste att jag kom ihåg.

    Minnet är sjukt fascinerande, och bara för att jag ser om den här serien poppar det upp ett och annat från samma tidsperiod som jag inte tänkt på under mycket lång tid.

    • Jag googlade och kände bara igen vissa ansikten. Kan inte minnas några delar alls, men så var jag inte heller särskilt gammal när den gick. Eller har den gått i repris?

     Visst är det lite coolt att saker man tror sig vara heeelt säker på visar sig vara förvrängda minnen? 🙂

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s