Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 av Kristina Henkel och Marie Tomicic

Åh, den här boken är bara så himla bra! Jisses vad många nya tankar den skapar under läsningen. Den här borde alla föräldrar läsa och fundera över!

Den här boken vill få oss att tänka till om det här med flickor och pojkar – hur vi redan i tidig ålder skapar förutsättningar för dem att träda in i de olika facken. Det är så lätt hänt och vi gör det ofta helt omedvetet. Det handlar absolut inte om att man ska undvika att klä sin dotter i rosa klänning eller sin son i blå byxor. Även om vi redan där ju faktiskt gör ett val. Flickor ska vara fina – ha klänning eller kläder i ljusa kläder som de inte får smutsa ner. Pojkar ska vara tuffa – ha kläder i mörkare färger, som tål att busa och hoppa runt i. Leksaker för pojkar heter t.ex. actionfigurer, medan flickor leker med dockor. Redan i leksaksaffären markeras det med rosa kartonger att det är till för flickor och blå kartonger att det är till för pojkar. Och så säger en del att det är genetiskt, pojkar vill leka med bilar och traktorer och inte med dockor. Just det påståendet illustreras så bra i boken med en teckning av en stenåldersfamilj där sonen leker med en bil gjord av sten medan föräldrarna står och säger att det är genetiskt. Tänkvärt.

Det finns en massa saker man kan göra som föräldrar för sina barn, för att låta dem få ta del av en större vardag än att alltid bli satta i facken pojke och flicka. Boken ger väldigt konkreta exempel på vad man själv kan göra och även hur man kan prata med förskolan om man tycker att det är väldigt uppdelat där.

Jag som själv har jobbat massor med just genusperspektivet under mina år som lärare, kom på mig själv flera gånger med att attans, så där gör ju jag… Det är jättenyttig läsning, och jag tror att det här är en bok som jag måste läsa fler gånger för att uppdatera mig. För jag vill att Mini ska kunna leka med alla, oavsett kön, att hon ska ha kläder som hon kan leka i och får smutsa ner, att hon ska våga använda sin röst och säga vad hon vill och inte vill, att hon ska få leka med vilken leksak hon vill – att hon ska få vara den individ hon vill vara.

Flera gånger under läsningen blir jag faktiskt riktigt förbannad. Har vi verkligen inte kommit längre än så här? Det finns en massa exempel och fakta som jag aldrig ens tänkt på, och det blev en nyttig ögonöppnare.

Det finns så många bra saker i den här boken att jag skulle kunna skriva en hel blogg bara om den. Jag säger bara så här: är du föräldrer se till att läsa den här boken och känner du någon som är gravid så är det en bra present.

Vill du veta mer om boken kan du klicka här.

Annons

1 tanke på “Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 av Kristina Henkel och Marie Tomicic

  1. Håller med!! Jag läste den här boken för ett par månader sen och tipsar varenda människa jag träffar om den (inte minst på jobbet)! Efter att ha läst några väl valda sidor högt för min man fick jag även med honom på tåget =) Nackdelen med att få upp ögonen såhär är att det blir väldigt svårt att hitta vettiga filmer och böcker till barnen… Kram Lena T

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s