Här ligger och jag blöder av Jenny Jägerfeld

Det börjar lika blodigt som titeln antyder. Maja sågar av sig sin tumme under en lektion, och svimmar rakt ner i sin egen blodpöl. Där börjar berättelsen och sedan får vi följa Maja i hennes liv. Hon bor med sin pappa i Stockholm och varannan helg åker hon till sin mamma i Norrköping. Så gör hon även helgen efter tumincidenten, men till sin stora förvåning kommer inte hennes mamma och möter henne på stationen. Hon är inte heller hemma och kommer inte ens hem under helgen. Maja blir så klart orolig, särskilt som hennes mamma är ordningen själv. Men var är hon?

Samtidigt som vi får följa Maja i hennes vardag nystas även tidigare händelser upp. Vi får veta att hennes och mammans relation är något ansträngd och att det är något som Maja sörjer i det tysta. Det är inget hon vill skylta med för någon, men hon tillbringar en stor del med att fundera över varför det är som det är.

Det är stark och gripande läsning. Jag gick flera dagar efteråt och funderade över hela storyn och personerna i den. Det är då man vet att man har läst en bra bok – när den fortsätter att leva sitt eget liv.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken, till både ungdomar och vuxna. Det kan vara lite jobbigt med de detaljerade beskrivningarna av olyckan och senare skadan, men det är värt att ta sig förbi de avsnitten och in i själva storyn. Jag fick faktiskt skumma lite just de delarna, och sedan kom belöningen i form av en varm och mänsklig story som levde kvar även när boken var utläst.

3 tankar på “Här ligger och jag blöder av Jenny Jägerfeld

  1. Jag klarade inte de första sidorna. Eller ja, den blodiga incidenten klarade jag men sedan blev det stopp. Tyckte inte alls om språket och händelserna sen. Den grep liksom aldrig taget. Tråkigt då många gillat den. Ska kanske ge den ett försök till senare någon gång.

    • Jag förstår precis vad du menar. Jag tyckte också att det var lite svårt först, men jag hade läst så mycket positivt om den att jag kämpade på och sedan bara lossnade det och flöt på.

      Den växte faktiskt efter att den var utläst. Jag märkte att den dök upp i tankarna titt som tätt och kom på flera olika bottnar som gjorde att jag gillade den alltmer.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s