Växa och upptäcka världen av Hetty van de Rijt och Frans X Plooij

Jag blev tipsad om den här boken när jag var gravid och det tackar jag för! Den har varit helt ovärderlig som stöd och hjälp under de här första månaderna som förälder.

I boken presenteras de 7 utvecklingssprång som alla barn går igenom under sitt första år. Forskning har visat på dessa steg och när de infaller. Dessa språng medför att barnet tar sig in i en helt ny upplevelsevärld, vilket kan vara skrämmande och därmed göra barnet oroligt. För oss föräldrar kan det visa sig genom att barnet bara över en natt blir gnälligt, oroligt, otröstligt, klängigt eller liknande. Man står helt frågande – vad är det som händer? Vad gör vi för fel? Det som funkade i går funkar helt plötsligt inte alls.

Jag har läst och tagit till mig vad som händer under de olika faserna, fått många aha-upplevelser, råd och stöd. Förutom förklaringar av vad de olika sprången innebär för både barn och föräldrar, finns det också tips på olika lekar som man kan göra i samband med sprången. Jag hittade en massa bra tips och det var hur kul som helst att testa på Mini och se hur hon reagerade. En lek som kanske inte hade funkat alls bara några dagar tidigare var helt plötsligt jätterolig. Och flera gånger när man undrade hur hon kunde vara så totalt annorlunda över en natt, kunde jag ta boken till hjälp och förstå bättre vad hon gick igenom.

Den bästa förklaringen på hur de här olika sprången påverkar barnet är nog den här: Tänk dig att du en morgon vaknar upp och befinner dig på en helt främmande planet. Du känner inte igen något på planeten och du förstår dig inte på den här nya, främmande omgivningen. Den enda trygghet du har är att dina föräldrar finns där hos dig. Skulle inte du också bli rädd och klamra dig fast vid dem och inte vilja släppa dem ur sikte?

Tyvärr finns inte den här boken längre att köpa. Jag mailade förlaget och fick svaret att den utgått. Synd, riktigt synd. Det hade varit en perfekt present till nyblivna föräldrar. Som tur är finns den i alla fall att låna på bibblan. Jag har lånat och lånat om den flera gånger de senaste månaderna…

4 tankar på “Växa och upptäcka världen av Hetty van de Rijt och Frans X Plooij

  1. Jag har också den i hyllan. Jag fick den rekommenderad av flera personer som verkligen hyllade den. Tyvärr stämde inte faserna något vidare på lilla T, så jag stoppade undan den. Kanske skulle jag ta fram den och se om den stämmer bättre på lille N.

    • Här hemma stämde den väldigt bra i början, men nu på sistone har den inte alls synkat. Å andra sidan kände jag att det var mest i början jag verkligen behövde den, när man kände sig så ny och ovan på precis allt… 🙂

  2. Det är bra att veta om utvecklingssprången. Jag har dem på fil i min dator och kollade ofta när det var något som kärvade.

    Varför kan man inte kommentera på dina äldre inlägg? Vet du?

    • Jag har stängt av möjligheten att kommentera på äldre inlägg. Ett tag var det en väldig massa kommentarer som dök upp på flera år gamla inlägg och jag tyckte det blev så rörigt. Men nu när det bara är böcker här skulle jag ju egentligen kunna ändra det. Vad var det du ville kommentera? 🙂

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s