Tusen strålande solar av Khaled Hosseini

Tredje gången gillt! Första gången, när den var nyutkommen, läste jag ca 100 sidor innan jag gav upp och lade den åt sidan. Andra gången läste jag första sidan om och om igen. Den här gången segade jag mig igenom för att ta mig förbi tidigare hinder och se! Där kom belöningen! Läsningen blev precis så njutbar som alla tjatat om när det gäller den här boken.

Alla vet väl redan vid det här laget vad den handlar om? I korta drag möter vi Mariam i hennes uppväxt som liten flicka utom äktenskapet, som tvingas bo lite i skymundan av samhället eftersom pappan är feg för att låta folk prata för mycket. När hennes mamma dör tvingas hon till giftermål med en mycket äldre man, Rashid, som så småningom blir våldsam mot henne. Många år senare kommer Laila, vars uppväxt är lycklig och relativ problemfri. Men så dödas hennes föräldrar och hon räddas ur husruinerna av just Rashid. Omständigheter gör att hon gifter sig med honom. Först är Mariam och Laila ovänner, men Rashids våld mot dem båda leder till slut till en stark vänskap och respekt dem emellan. De svåra tiderna i landet gör dessutom att de behöver varandra för att ens kunna överleva.

Det är en fantastisk berättelse. Vacker, sorglig och hoppfull på samma gång. Det är tungt att läsa hur svårt de har det och när hon tvingas sätta sin dotter på barnhem för att rädda henne, det gör ont att läsa. De sista hundra sidorna läste jag så ögonen nästan glödde då jag bara var tvungen att få veta hur det skulle gå för dem.

Jag är glad att jag äntligen tog mig för att läsa den här boken. Både berättelse och språk gör den till en sann läsupplevelse. Jag måste läsa hans debubok Flyga drake också. Jag har sett filmen och tyckte mycket om den, och boken står här hemma i bokhyllan och väntar.

Annons

7 tankar på “Tusen strålande solar av Khaled Hosseini

  1. Vad skönt att du äntligen tog dig igenom den! Och att du gillade den 🙂 Jag har också sett Flyga drake, men inte läst den. Jag försöker att inte tänka på den för jag behöver verkligen inga nya böcker just nu…

  2. Om det inte hade varit för att jag hade bestämt mig för att jag skulle läsa ut den så hade jag gett upp ganska snabbt. Men jag är så glad att jag tog mig tid att sega mig igenom den för den lyfter verkligen mot slutet.

    Flyga drake är ännu bättre och är en av mina klara favoriter utanför deckargenren.

    • Så du tyckte också att den var lite seg i början? Skönt att höra att jag inte är ensam om att tycka det.

      Jag har hört många säga att Flyga drake är ännu bättre. Jag ska definitivt läsa den, men inte riktigt än. Har några böcker i kön före… 🙂

  3. Detta är absolut en av mina favoriter :-). Härligt att du tillslut kom igenom den och faktiskt gillade den. Flyga drake är ju en annan favorit så det ska bli kul och höra vad du tycker om den :-).

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s