Att föra arvet vidare

Det finns en kvinna som jag kan tacka för mitt läsintresse, för att jag började läsa i så tidig ålder och för att böcker och läsning alltid har varit så stor del av mitt liv. Min mamma.

Hon introducerade mig för böckernas värld på ett tidigt stadium och en av de böcker jag minns mest är Vi på Saltkråkan, som hon läste högt ur för min bror och mig. En bok som numera finns i min dotters bokhylla, i väntan på att även hon ska få ta del av den.

I tidig ålder slukade jag mest hästböcker, men när jag närmade tonåren började jag intressera mig för böckerna i hennes bokhylla. Det kändes vuxet att gå där och stryka med fingrarna över raderna av bokryggar – hennes bokhylla hade lockat i flera år. När jag väl hade åldern inne för att kunna ta till mig hennes böcker var det därför med stor förväntan som jag valde ur hyllan.

Mamma hade nästan alltid någon bok på gång. Jag har många minnen av henne sittandes i solstolen i vår sommarstuga med en bok framför näsan. Och på samma sätt kunde man även hitta min bror och jag, eftersom vi båda tog efter hennes läsintresse. Och det gör vi fortfarande. Mamma gick hastigt bort endast 50 år gammal, men hon lämnade efter sig ett arv som jag ska förvalta väl. Ett arv att även hennes dotterdotter, min dotter, ska hitta läsglädjen såsom vi gjorde tack vare mamma. Det är det finaste arvet hon har lämnat efter sig till oss – kärleken och glädjen till litteraturen.

Därför, på Internationella kvinnodagen, vill jag ta tillfället i akt och hylla min mamma lite extra. Tack mamma, för att du gav mig läsandet som gåva!

Till minne av min älskade mamma Gunilla, 1950-2000.

Inlägget är en del av en bloggstafett för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen där följande bloggare deltar:

enligt OMarias stickning och läsning , Böcker x 3Hanneles Bokparadis , Nina RuthströmSofies Bokblogg , Mind the BookI mitt sinneAndra intryckOrd och inga visorBoktjuvenMimmimariesböckerWhat you readin? PantalaimoneMatildas LäshörnaPeter Andersson*malins bokblogg*A room of my ownMadeleines bokhörnathecuriouscaseofthebooks,  Erica – en dröm i rosa,   Tvärtemot…och dagarna gårFix Me Up TinaO  , Calle BrunellBokodyssé Med näsan i en bokalice brömsBeroende av böcker,  Den var braOlika sidorDantes BibliotekLyrans NoblesserLivet mellan två evigheter,  Den läsande kaninenBreakfast BookclubLottens bokblogg Kill your darlingsSandra Gustafsson,  Desirée Fredlund,  …and then there was BeatrixLingonhjärtaGunillas BloggStänk och flikarFiktiviteterBokmilaskogenSaris bloggBöcker emellan

9 tankar på “Att föra arvet vidare

  1. Pingback: De första stefettinläggen | enligt O

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s