Oksa Pollock – det sista hoppet av Anne Plichota och Cendrine Wolf

Oksa är en, vad hon tror, helt vanlig högstadietjej. I början av boken flyttar hon med sin familj och sin bästa vän och hans familj till London där deras familjer tillsammans ska öppna en restaurang. Oksa och vännen Gus börjar på en fransk skola där de tvingas ha skoluniform – något som Oksa avskyr. Dessutom får de den avskyvärde läraren McGraw som klassföreståndare, en lärare som verkar avsky sina elever och Oksa lite särskilt. I samma veva upptäcker Oksa att hon har magiska krafter. Hon kan sväva i luften och kasta eld från sina händer. Hon håller det hemligt för sina föräldrar men berättar det för Gus, och ”råkar” också visa sina talanger för McGraw, som konstigt nog inte verkar förvånad.

Vi kommer in i berättelsen strax innan Oksa får veta sitt magiska ursprung, något som har hållits hemligt för henne. När hon får ett märke runt sin navel tyder det på att hon är den Nådiga Härskarinnan av landet Edefia, ett gömt land som de har tvingats fly från. Hela hennes bakgrund berättas av hennes släktingar som också sätter igång att utbilda henne eftersom hon är deras sista hopp att någonsin kunna återse sitt land.

Det är självklart att man gör en jämförelse med Harry Potter eftersom liknelserna är så stora. Och i den liknelsen vinner Harry och hans värld med hästlängder. Oksas värld är inte riktigt lika lockande, inte lika spännande. Det är alltför många beskrivningar och jag känner flera gånger att jag tappar fokus på läsningen. Det flyter inte på. Oksa lär sig allt på en sekund, blir supermäktig på nolltid och det blir lite tröttsamt i längden. Hon blir lite för bra, för snabbt helt enkelt. Det blir ingen spänning när man vet att hon kommer att klara allt utan problem.

Nä, tyvärr är det här inte mer än ok läsning. Jag hade gärna sett att boken var kanske hälften så tjock, att handlingen fick komma fram mer och att alla beskrivningar kortades ner. Och jag hade gärna sett att jag hade fått gissa lite mer om själva handlingen. Jag gillar idén med Oksa och hennes värld, men det blir alltför rörigt för att jag ska kunna ta till mig hennes historia. Kanske funkar den bättre för målgruppen 9-12 år som den är tänkt för? I hemlandet har boken i alla fall blivit enormt populär.

Vill du läsa mer om boken och dess efterkommande delar kan du göra det här.

 

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s