Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo

Åh, vilken läsupplevelse den här boken bjuder på! Det är en sådan där bok då man önskar man kunde sätta upp en stör-mig-ej-skylt på dörren, glida ner djupt i läsfåtöljen och sedan sträckläsa hela boken i ett svep.

Vi möter Alicia som går första året på gymnasiet och tycker att det är sådär kul ärligt talat. Hon vill uträtta stordåd, men hon vet inte vad och hon vet inte hur. Hon tar i alla fall beslutet att hoppa av skolan, något som inte gillas av varken föräldrar eller bästa vännen. Men de stöttar henne i beslutet att komma på vad hon egentligen vill göra med sitt liv. Hon skaffar jobb på ett café och där möter hon Isak, som ser ut som en grekisk gud men som tyvärr har flickvän. Fast det där med flickvännen ser Alicia som en obetydlig parentes.

Hon flyttar hem till sin mormor, för att komma bort från familjen som hon tycker är för jobbig att hantera just nu. Mormor som hon alltid haft en bra relation med, som förstår henne och som man kan prata med utan att det blir en massa tjat. Och så ska hon då bara komma på vad det är hon vill med sitt liv i fortsättningen.

Så vad är det då som gör den här boken så bra? Först och främst språket. Alla som följer författarens blogg Onekligen kan känna igen sig i bokens härliga, flödande språk med små finesser här och där som är så typiska för hennes språk. Det är som godis för ögonen. Och förutom språket är handlingen och karaktärerna så pricksäkert gjorda. Jag gillar Alicias tonåriga sida med att både vilja vara vuxen och samtidigt bli omhändertagen. Att känna sig vilsen samtidigt som man är helt klar med vissa saker. Att veta och samtidigt inte veta alls. Så är det ju att vara tonåring – tvära kast åt alla håll.

Och jag gillar jättemycket relationen mellan Alicia och hennes mormor, en relation som är så fint skildrad och som man önskar att alla borde få uppleva med en egen mormor.

Jag har aldrig varit i Alicias situation att hoppa av skolan. Jag var alldeles för plikttrogen och feg för att våga göra något så drastiskt. Mina föräldrar hade definitivt inte varit så förstående som Alicias. Hur hade jag själv reagerat om min Mini skulle komma och säga att hon vill hoppa av? Det kan inte vara lätt som förälder att stötta samtidigt som man kanske ligger sömnlös av oro.

Jag rekommenderar den här boken varmt! Läs och njut, säger jag bara. Stäng av telefonen, lås in dig med boken på en ostörd plats och bara låt läsningen ta tag i dig. Jag kan garantera att en riktigt härlig lässtund väntar dig.

Vill du veta mer om boken så kolla här, där kan du också klicka dig vidare för att få provläsa en bit ur boken.

 

4 tankar på “Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo

  1. Jag är helt uppfylld av boken som jag just slutat läsa – satte mig vid datorn för att leta upp Lisa Bjärbo och skicka henne mitt tack – och så hittade jag din jättefina blogg! (och Lisas!, tack för det).

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s