Baristas av Denise Rudberg

Jag har tidigare bara läst Jenny S av Denise Rudberg, men var inte alls särskilt imponerad av den. Eftersom jag har hört mycket positivt om hennes ungdomsböcker blev jag nyfiken på att läsa dem.

I Baristas möter vi Nicolas, Ludvig och Ruben. Nicolas är nyss hemkommen efter ett år i New York hos sin pappa, är allmänt trött på allt och tveksam till flickvännen Nathalies och sina känslor för henne. Ludvig är Nathalies tvillingbror, men mer än så känner inte Nicolas och Ludvig varandra. Ludvig och hans familj har det rätt jobbigt hemma, med mycket bråk och osämja. När han blir nära vän med klasskompisen Viki får han ett avbrott från hemmets kaos. Ruben har kommit in på teaterlinjen, men upptäcker ganska snart är det inte alls är så roligt som han trodde och att han inte trivs. Han är bästa kompis med Viki, som alltså Ludvig börjar hänga med. Killarnas liv går in i varandras ännu mer när alla får jobb på kaffebaren Pronto.

Det här är del ett i en trilogi, och det känns verkligen som en del ett. Hela boken är egentligen en enda lång presentation av killarna och deras liv och hur deras liv så småningom knyts ihop. Anställningen på Pronto kommer inte förrän precis i slutet och de hinner egentligen aldrig ens börja jobba där på riktigt under bokens gång. Det är som ett pilotavsnitt för en ny tv-serie. Man vet att det kommer en del till, nu när allt är presenterat och redo för action.

Det är lite rörigt ibland eftersom berättarrösten skiftar mellan de tre killarna. Jag tappar ibland lite greppet om vem som är vem och som hör till vilket liv. Å andra sidan är det också rätt så trevlig läsning. Mysigt, lättsmält och lite charmigt. Och jag vill gärna läsa mer om killarna. De är tre helt vanliga killar, med helt vanliga liv och problem som hör därtill. Det är kärleksproblem, familjebråk, skoltrötthet och liknande. Jag gillar när ungdomsböcker är sådär vardagliga. När relationerna kommer i fokus, när vardagen är tillräcklig som story. Det behövs inte mer än så.

Jag har alldeles nyss lånat hem även del två i serien, för att få veta hur det går för killarna där på Pronto. De är en bekantskap som jag vill veta mer om.

1 tanke på “Baristas av Denise Rudberg

  1. Jag läste den för ett tag sen, den var väldigt bra(minns inte riktigt men jag läste iallafall båda delarna vilket jag inte gör om boken är dålig).

    Minns att även jag tyckte det var lite svårt att hålla koll på vem av killarna de olika kapitlen handlade om. Men det var en bra serie 🙂

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s