Var är Alaska? av John Green

Egentligen ville jag läsa en annan bok av den här författaren, men då den inte fanns inne tog jag i stället den här. Vilken tur att jag inte missade den här boken!

Miles börjar på internatskolan Culver Creek i Alabama och blir nästan omgående vän med sin rumskompis som i sin tur presenterar honom för Alaska. Alaska som är den snyggaste och mest förtrollande tjej han någonsin träffat. Miles blir omedelbart kär men inser också att det är lönlöst eftersom hon redan har pojkvän. De umgås i alla fall i sitt lilla kompisgäng och håller ihop och skyddar varandra från det rivaliserande gänget. De gör hela tiden både små och stora hyss mot det andra gänget, trots att det är strikt förbjudet av ledningen på skolan. Miles som tidigare har haft få vänner blir nu en del av gänget, och hans intresse för Alaska bara växer.

Jag får först vibbar om att det här ska vara något i stil med Jellicoe Road med alla olika gäng-strider. Sedan börjar jag tänka på Ondskan och alla de rent av elakheter som eleverna utsätter varandra för där. Men så helt plötsligt ändras tonen i boken och jag inser att den här boken inte alls är som de andra. Det handlar inte alls om gängbråk eller elaka hyss – det handlar om vänskap, kärlek och framtidsdrömmar. Och boken är så mycket bättre än vad jag först tror att den ska vara.

Varje kapitel har en rubrik som indikerar att något kommer att hända – de heter t.ex. 100 dagar före, 77 dagar före och så vidare. Nedräkning mot något – men vad? Jag har helt fel i mina gissningar och jag ska inte avslöja vad som händer eftersom det är just denna vändning som gör hela boken.

Det här är en sådan där bok som fastnade i mig. Jag bar med mig den i tankarna länge efter läsningen, mycket på grund av vad som hände i boken. Det berörde på djupet. Nu efteråt ångrar jag att jag inte satt med en anteckningsbok under läsningen och skrev ner alla klockrena citat i boken. Det här med ”ett stort kanske” t.ex. Åh, det finns mängder med inspirerande och tänkvärda citat att plocka i den här boken.

Den är lite seg i början, lite som en väntan inför vad som komma skall. Men den biter sig fast mer och mer ju längre in i läsningen man kommer. Och belöningen kommer – verkligen. Så läs den här boken utan att veta för mycket om vad den handlar om. Det är det som är själva grejen. Men läs – missa den inte!

Läs mer om boken här.

Annons

4 tankar på “Var är Alaska? av John Green

  1. Måste vara något fel på mig. Känns som om att alla gillar denna boken men jag fastnade inte för den. Nu var det något år sedan jag läste den så jag kommer inte ihåg riktigt. Skulle vilja läsa den igen för att se om jag fortfarande tycker så men den tiden är svår att hitta.

    • Fast jag kan förstå om man inte gillar den. Den är väldigt speciell. Det tog mig ett rätt bra tag in i läsningen innan jag började gilla den. Det som hände ligger mig väldigt nära och det kan ha varit det som delvis bidrog till mitt gillande.

      Jag tyckte ju inte om Jellicoe Road, som ”alla” andra verkar tokälska. 🙂

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s