Någon form av rekord

Jag har läst 70 böcker hittills i år. Så många böcker har jag inte läst något annat år, i alla fall inte sedan bloggen startade 2007. Jag har aldrig fört läsdagbok innan så jag har ingen som helst aning hur många böcker jag läste innan bloggens tid, men jag antar att det inte var lika många som nu. Kanske när jag pluggade litteraturvetenskap och engelska, för då läste vi ju mängder under kurserna.

Och det är mycket tack vare bloggen som läsandet har ökat. För att jag lättare hittar riktigt bra böcker, för att den gör att jag tänker på läsning och böcker på ett annat sätt och för att läsandet helt enkelt har fått en större plats i mitt liv.

Överallt hör jag småbarnsföräldrar säga att de aldrig har läst så lite som när de fick barn. För min del har det blivit tvärtom. När Mini var riktigt liten följde jag aldrig rådet om att sova när hon sov – jag tyckte bara att jag blev seg av det. Jag valde i stället att lägga den tiden på att läsa – att ligga i soffan med en bok och slappa gick mycket bättre. Att sova – inte så bra.

Och nu när hon är större blir det ofta läsning på kvällarna när hon sover, eller vid lunchen när hon sover (de dagar jag inte jobbar). Jag tror att det är ungefär samma sak som man säger om att kreativitet föder kreativitet – att läsning föder läsning. Ju mer jag läser, desto mer vill jag läsa.

Förutom att jag aldrig har läst så mycket som nu har jag aldrig läst så mycket bra som nu. Jag tycker att jag hittar den ena höjdpunkten efter den andra. Kanske har jag blivit mer medveten om vad jag gillar och lärt mig välja rätt böcker, kanske får jag lättare bra tips tack vare alla andra bokbloggar, kanske är jag mer aktiv i mina bokval nu. Vad det än är så gillar jag det. Att läsa den ena bra boken efter den andra, som lämnar en härlig känsla i kroppen efter sig – det är lite lyxigt, tycker jag.

Fast en sak jag måste bättra mig på är att läsa böcker som redan finns här hemma i min egen bokhylla. Det var ju egentligen en av mina utmaningar i år, och jag kan knappast ge mig godkänt för det. Hittills i alla fall. Jag har fortfarande tid att bättra mig. Av de 81 böcker som finns listade här har jag bara läst 8. Och i ärlighetens namn är det inte ens en komplett lista – det finns säkert minst lika många oläst böcker till i mina flyttkartonger. Jag måste göra något åt det där. Det finns helt säkert en hel massa bra böcker även där.

 

6 tankar på “Någon form av rekord

  1. Bloggandet har haft ungefär samma effekt på min läsning. På något sätt har det blivit roligare att läsa när jag har någon att berätta det för 🙂

    • Precis! Man kan ju inte direkt terrorisera sin omgivning med alla bra böcker man läser, men här på bloggen kan man ju tjata hur mycket man vill. 😀 Så mycket roligare att få skriva av sig sina tankar om boken samt få feedback från andra som har läst.

  2. Vad roligt! Jag har också fått ett annat driv i läsandet sedan jag började blogga 🙂 Som du skriver är det roligt att berätta om vad man läst. Och jag har definitivt börjat läsa fler (bok)bloggar sedan jag började själv 🙂 Din bland andra 🙂

    • Och det där med att hitta nya bokbloggar, inspireras till nya böcker osv. Det är ju inte konstigt att man börjar läsa mer när man börjar bokblogga. 🙂

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s