Revolt av Suzanne Collins

revolt

Det här är tredje och avslutande delen i trilogin om Hungerspelen. Första delen Hungerspelen och andra delen Fatta eld är två spännande och fängslande böcker som gör läsningen av tredje delen till ett måste. Särskilt efter den cliff hanger som man lämnas med efter andra delen. För er som inte har läst böckerna vill jag börja med att säga – läs! Och för er som inte har läst och inte vill få avslöjat vad som händer – skippa att läsa vidare för att inte eventuellt få en massa spoilers.

I den andra delen hintades hela tiden om en pågående revolt runt om i Panem, och i slutet blev ju Katniss utlyft ur Hungerspelen av revolterna. Nu är revolten i full gång i de flesta distrikt, ledd av det tidigare okända distrikt 13 där de legat långt fram i reovltplaner under en lång tid. Katniss tas dit och blir insatt i hur folket i distriktet har levt under jorden i många år och byggt upp sitt samhälle där. De vill ha henne som ”härmskrikan”, den som kan uppmana resten av landet till revolt för att slutligen störta regimen. Hela landet har sett henne i Hungerspelen och hon har blivit en symbol för upproret, något hon själv först har svårt att ta till sig. Men hennes största mål är att själv få döda president Snow och hon lägger fram sina motkrav för att ställa upp som härmskrika. Men ju mer hon deltar i revolten och lär sig, desto mer frågar hon sig vem hon egentligen kan lita på.

Har man läst de två första delarna är det ett måste att få veta avslutningen, att få veta hur det går med revolten och alla karaktärerna. Och jodå, svaren kommer. Innan läsningen lade jag ut en fråga på min Facebook-sida om Revolt var lika bra som de första delarna, och svaren blev att den inte var det. Att den inte är lika spännande, att den är mörk. Och jag kan hålla med. Det kanske är ofrånkomligt att en serie som handlar om kampen mellan gott och ont avslutas med ett mörkt slut när allt slutligen ska göras upp. I Hungerspelen är det väldigt rått och blodigt i slutet, men samtidigt hade det varit svårt att undvika eftersom det handlar om uppgörelsen mellan rebeller och regim.

Än så länge har bara första delen kommit ut som film, en filmatisering som jag tyckte var bra men där en del saknades. Om man inte har läst boken innan känns det som om man missar en del. Nästa film kommer någon gång nästa år om jag har förstått det hela rätt. Det känns som ett väldigt långt uppehåll mellan filmerna?

Som sagt, läs serien och rycks med i spänningen. Perfekt julläsning då du har hela tre delar att läsa och plöja. Se bara till att alla delar finns hemma när du börjar läsa.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s