När 2 blev 3 av Daniel Åberg och Johanna Ögren

närtvåDet här är en sådan där bok som jag kastar mig över som småbarnsförälder. För att läsa och se om andra känner likadant, har upplevt samma känslor, tankar och bekymmer. Och jag är nördigt intresserad av ämnet alltsedan min egen graviditet och förlossning och upplevelser av att bli mamma.

Vi får följa både Daniel Åbergs och Johanna Ögrens tankar och upplevelser om tiden för förlossning och första tiden därefter. I vartannat kapitel berättar de mycket ärligt och med stor värme om hur de kände och tänkte. Och efter att ha gått igenom samma sak själv kan jag inte annat än känna igen mig. Särskilt roligt tycker jag att det är att läsa om de misstagen man gör som förstagångsförälder. Hur man glömmer skötväskan hemma bara för att råka ut för en stor blöjincident. Eller hur man tror att man har planerat in allting perfekt – att bebisen sover där och så får jag en stund där. Som när Daniel ska gå på bio och tror att sonen ska sova lagom tills de kommer dit, men i stället sover han hela vägen fram till bion och är vaken under själva bion. Känner igen det där…

Framför allt känner jag igen mig i deras funderingar. Att den där lilla söta bebisen kommer att växa upp till en tonåring – och bli hur då? Eller rädslorna inför sin egen dödlighet som blir så påtaglig och skrämmande när man blir förälder. Alla faror som finns därute. Det är mycket som bubblar i huvudet när man precis fått barn och det är skönt att få läsa och känna igen sig i en annan förälders upplevelser. Det är riktigt skön läsning. För i grund och botten tycker jag att den här boken säger att det är ok att göra fel, att allt inte blir perfekt, att alla (eller i alla fall de flesta) förstagångsföräldrar är oroliga ibland. Det finns inget ”gör så här” eller ”gör inte så här” i den här boken. Bara verkliga upplevelser och tankar från någon som har gått igenom den där första så jobbiga och omvälvande tiden.

Det här är en perfekt ge-bort-present till nyblivna föräldrar, eller kanske hellre – blivande föräldrar. För man kan lika gärna läsa den innan barnet kommer. Jag hade väldigt gärna läst den här innan dotterns ankomst, som en förberedelse inför vad som komma skulle. För alla är så duktiga på att säga att det är omvälvande att bli förälder, att allt kommer att förändras och hur trött man kommer att vara. Alla är duktiga på att säga det, men ingen har verkligen kunnat gestalta det eller visa vad alla dessa påpekanden egentligen innebär. Men allt det finns i den här boken. Så läs! Eller ge bort till någon som snart ska få barn.

Läs mer om boken här.

2 tankar på “När 2 blev 3 av Daniel Åberg och Johanna Ögren

  1. Pingback: 2012, detta år « Johanna Ögren

  2. Pingback: Ett par recensioner | Daniel Åberg – Författande, bokbransch, teknik och småbarnsliv

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s