Den onda badankan av Katarina Johansson

Den onda badankanNär jag läste Katarina Johanssons förra bok Badskumt – gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg ville jag bara slänga ut allt jag hade i badrummet och börja om från början. Efter att ha läst den här känner jag för att gå igenom hela hemmet i jakt på plaster och andra kemikalier som skadar vår hälsa.

Katarina Johansson gör det hela bra. Ingen skrämsel och pekpinnar, bara fakta och egna upplevelser hur det har varit för henne själv när hon har tagit reda på hur det egentligen är. Men hennes egna upplevelser visar också hur lite folk vet om plaster/kemikalier i vår omgivning. När hon försökte få svar på golvets material på sonens förskola hittade hon först ingen som kunde ge henne svar. Ingen visste. Och på förskolor odlar de ibland egna grönsaker i gamla bildäck som läcker gifter till tusen. Jord som varit i kontakt med gamla bildäck ska kasseras, upp till 1,5 m radie om jag minns rätt från boken. Man ska definitivt inte äta grönsaker som odlats i den jorden i alla fall.

Men problemet är att vi oftast litar på att allt är säkert. Tänker att både myndigheter och tillverkare inte skulle tillåta farliga material i våra leksaker, sängar, kläder och liknande. Och när jag pratar med vänner och bekanta om den här boken slår de ifrån sig högljutt och säger att de inte vill veta. En del säger rent ut att de inte orkar ta in sådan här kunskap, att livet bara blir jobbigt då. Det är lättare att inte låtsas om problemen och leva vidare som vanligt. Och jag blir lite ledsen när jag hör det, för om ingen gör något – vad händer då? Strutsmetoden känns inte helt ok.

För min del vill jag veta, och jag läser på för att få kunskap. Men jag rensar inte ut alla våra saker eller blir nitisk och orolig. Jag försöker i stället att göra en del medvetna val, prioritera vissa områden och kanske strunta i andra. Och som Katarina Johansson själv förespråkar, precis som i förra boken, är det bättre att göra medvetna val nästa gång man handlar något nytt. Behålla det man har hemma, men inte öka på mer utan i stället göra ett bättre val nästa gång. Då blir det lite lättare att ta steget mot en mer kemikaliefri miljö.

Och vet ni vad det allra bästa rådet är? Städa! För det är i dammtussarna mycket av kemikalierna och annat sitter, och har man krypande bebisar hemma ska man tänka lite särskilt på det. Så dammsug, damma och torka golv hemma regelbundet så har du redan där gjort en bra sak för din hemmiljö. Och det måste man väl ändå säga är ett bra och enkelt råd att följa?

Läs boken, fundera och agera utifrån egna val. Boken är lättläst och enkel att ta till sig. Och har du missat hennes förra bok kan jag rekommendera den också i samma svep.

Läs mer om boken här. Eller kolla in hennes blogg här för mer tips.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s