Årets bästa 2012

Det blev 84 lästa böcker under 2012 och det är rekordår sedan jag började blogga 2006. Och förutom att det var ett rekordår vad gäller antal känns det också som om det var ett rekordår när det gäller andelen riktigt, riktigt, bra böcker. Det känns som om jag läser alltfler bra böcker, men det beror nog också på att jag tack vare bokbloggandet har blivit mer medveten om vad jag tycker om och inte tycker om. Jag har lättare att välja vilka böcker jag ska läsa.

Det var rätt svårt att sålla bland årets böcker för att få fram en lista med de allra bästa, men efter funderande vill jag att följande 10 böcker ska få vara med på listan (endast skönlitteratur):

Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson
Jag satte upp Linda Olsson på årets Boktolva och det är jag tacksam för, för det här är en oerhört varm och finstämd historia som jag är tacksam över att ha läst.

Fortfarande Alice av Lisa Genova
Det här är en sådan fantastisk och vacker bok att jag faktiskt skull kunna tänka mig att läsa om den, och jag läser aldrig om böcker. Men hela storyn och på sättet den vävdes fram gjorde det här till en mäktig och gripande berättelse om ett svårt ämne.

Tistelblomman av Amanda Hellberg
Jag har älskat allt jag har läst av Amanda Hellberg och det beror till stor del på hennes helt fantastiska språk som bidrar till storyn på ett väldigt speciellt sätt. Jag som egentligen är alldeles för feg för att läsa skräck läser ändå det här, och det med stor förtjusning. Det läskiga sitter i hjälp-vad-händer-nu och en övernaturlig ton som genomsyrar hela boken. Det är bra – ruggigt, rysligt, läskigt bra.

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini
Efter all hype kring boken har jag dissat den i många år, men bestämde mig för att sätta upp Khaled Hosseini på Boktolvan för att ändå ge den en chans. Och det är jag tacksam för! För det här är en vacker, sorglig och hoppfull berättelse som man inte bör missa.

Anna och Mats bor inte här längre av Helena von Zweigbergk
Även Helena von Zweigbergk fanns med på årets Boktolva, eftersom jag någonstans fick för mig att hon skulle skriva på ett sätt som tilltalar mig. Mycket riktigt – hennes sätt att skildra dialoger och de naturliga reaktionerna karaktärerna mellan gör det här till behaglig och gripande läsning. Och jag gillar att hon vågar skriva en helt vardaglig roman utan att känna behov av att slänga in en massa tillskruvade saker i tron att vardagen inte skulle räcka till.

Niceville av Kathryn Stockett
En mycket intressant och engagerande bok som också berättar om en viktig och verklig del av vår historia, och sådant gillar jag. Att ta del av historia i en fiktiv värld, att få lära sig något samtidigt som man läser en skönlitterär historia. Gripande om mod, kärlek och hopp.

En sån där vidrig bok där mamman dör av Sonya Sones
Det jag gillar mest med den här boken är sättet den berättas på. Korta texter som vid en första anblick inte ser mycket ut för världen, men som visar att ord inte behöver komma i mängd för att kunna berätta en bra story. Rubrikerna är som små pusselbitar, en hint om vad som komma skall. En pärla för en språknörd.

Modershjärtat av Katerina Janouch
Jag slutar aldrig tjata om den här serien som nu är inne på femte delen. Vardagligt när det är som bäst, om relationer, livspussel, kärlek, svek och drömmar. Och det blir bara bättre och bättre för varje del som kommer ut. Och jag läser och njuter och vill bara ha mer.

Sonjas sista vilja av Åsa Hellberg
Charmigt och mysigt – det är nyckelorden för den här boken. Det här är feel good när det är som bäst. Om att våga drömma, våga leva livet fullt ut, kärlek, vänskap. En bok som lämnar en med ett leende på läpparna.

Förr eller senare exploderar jag av John Green
Den här boken hyllas överallt och det med all rätta. Den är bara så himla fin. Karaktärerna och alla fantastiskt träffande repliker dem emellan går rakt in i hjärtat. Helt underbar, det är det enda som behövs säga om den här boken.

bäst 2012

Annons

12 tankar på “Årets bästa 2012

 1. Jag kan verkligen hålla med om Tusen strålande solar. För mig var det en bok som blev stående oläst i hyllan bara för att det inte var en bok jag egentligen ville ha. Jag glömde avbeställa den på bokklubben, vilket jag så här i efterhand är väldigt glad för.

  Tistelblomman ska jag läsa nu i januari och Niceville har jag på min boktolva för 2013, så det låter ju bra 🙂

 2. Nu vill jag sjunga dig milda sånger var min bästa upplevelse 2011, gillar verkligen hennes böcker!
  John Greens ligger här i soffan bredvid mig utskriven som förhandsex. Kanske den borde åka upp i läshögen…

 3. Jag håller helt med om ”Tusen strålande solar”! Så bra! Och även ”Nu ska jag sjunga dig milda sånger” och ”Niceville”. Grymt bra böcker båda två. Helena von Zwiegbergk och Katerina Janouch står på min vill-läsa-lista… 🙂

  • Katerina Janouch är ett big måste. Hennes serie om Cecilia Lund är min absoluta favorit. Zweigbergk skulle jag gärna läsa mer av för hon imponerade. Du har två bra böcker framför dig där! 🙂

 4. Håller med om Niceville – bra! John Green kommer jag absolut läsa och är väldigt nyfiken på Amanda Hellberg men vet inte om jag vågar.. jag är fånigt lättskrämd.. .. :S

  • Om JAG kan läsa Amanda Hellberg kan alla det. Jag är världens fegis och kollar aldrig på skräckfilm eller läser skrämmande böcker. Jag håller tom för ögonen under actionfilmer ibland. 🙂 Så läs – det är för bra för att missa.

   • Men åh! då kanske det finns hopp för mig också? Ja jag måste nog göra ett försök i alla fall..! Såg Tistelblomman på bibblan idag faktiskt och tänkte.. njä. Men får ta och plocka upp den nästa gång! 😀

    • Ett tips är dock att försöka läsa den någorlunda i ett svep, och inte läsa lite då och då och liksom fastna i det läskiga. För Amanda Hellbergs böcker är sådana där som har happy ending, någorlunda iaf, och man behöver inte lägga ifrån sig boken och vara fortsatt rädd.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s