Läsutmaningar 2013

I år har jag satt upp några läsutmaningar för mig, för att styra upp läsningen till viss del. Inte helt, för då dör läslusten omedelbums. Men en del. Jag tycker att det är roligt att vidga vyerna, öppna ögonen för nya författare, särskilt sådana som kanske aldrig skulle bli lästa om jag inte pushade mig själv inför det.

När jag var yngre lästa jag baaara hästböcker, och då menar jag verkligen baaara. Och det var ingen som hjälpte mig ut ur träsket heller, visade på andra författare och böcker som jag kanske skulle gilla. Jag önskar att det var så för jag hade behövt hjälp med att hitta nya vägar. Nu fick jag på egen hand börja gå igenom mammas bokhylla, eller försöka lyssna på vad kompisar sa att de läste.

Med den kunskapen i minne vill jag hela tiden försöka utveckla mitt läsande. Jag lär nog aldrig bli en deckarefantast, det har jag insett för länge sedan, men jag kan hitta deckare som är lite snällare som jag faktiskt kan tycka om. Och jag kan hitta författare som jag först kanske tror inte alls passar mig, men som visar sig vara alldeles perfekta för mig. Överraskningar som kommer just för att jag försöker hitta nya vägar.

Så i år ska jag därför köra fyra (!) olika utmaningar. Det kan låta mycket, men egentligen är det två + två. Två av dem ska slutföras i år och två av dem är egentligen mer evighetsprojekt som i alla fall ska finnas med i bakhuvudet.

1. Författarfemman – för att läsa mer av de där författarna som jag redan kommit att älska och vill läsa mer av.

2. Boktolvan – för att hitta nya författare och favoriter efter tips från andra.

3. I bokhyllan – för att läsa fler böcker ur min egen bokhylla, böcker som har blivit stående olästa i bokhyllan. Där finns garanterat en del missade pärlor. Och det är en omöjlighet att läsa mig igenom tre överfulla flyttlådor av olästa böcker i år, men några kan jag i alla fall bocka av från listan. Däremot skulle jag kunna slutföra projektet att skriva upp alla olästa böcker på listan, för just nu är det väldigt ofärdig.

4. Nobelpristagare – för att jag har läst pinsamt få pristagare. Men, det här är ingen utmaning jag tänker göra färdigt under året, men jag vill i alla fall läsa ett par, tre, fyra stycken under året.

Så, en tjugotal böcker blir det som jag styr upp läsningen på – resten får läslusten styra. I år ska jag i alla fall försöka bojkotta bibblan lite. Förra året lånade jag alldeles för många böcker och då blev inte så mycket i min egen bokhylla läst. Eftersom vi nyss har flyttat till ny kommun har jag ännu inget lånekort här och det är ju perfekt för att kunna hålla sig borta från bibblan. För börjar jag låna är jag fast i beroendet sen…

Förra året var ett grymt bra bokår med en stor mängd pärlor till böcker och författare. Nu hoppas jag på ett lika bra år i år!

Annonser

14 thoughts on “Läsutmaningar 2013

 1. Bra utmaningar! Själv försöker jag få mig att låna på biblioteket i stället för att köpa, tyvärr blir det nog aldrig så. Just nu är jag så långt efter i läsningen så jag måste köpa de nya böckerna jag vill läsa så de inte ska ha tagit slut när det väl är dags för dem. Och så där håller det på 😮

  • Jag har försökt att inte köpa böcker under de senaste två åren. Det har blivit några på loppis, men annars har jag klarat mig bra. Men då har jag varit på bibblan och släpat hem stora högar i stället… 🙂

   Du har hamnat i en ond cirkel. 🙂 Om man kan säga så när det gäller böcker.

   Jag har beställt hem lite böcker den senaste månaden och jag märker att när jag väl har börjat handla är det svårt att sluta… Det blir som en drog. Vill bara ha mer… 😀

   • En av de bättre drogerna kanske, men visst är det så 🙂 Jag lyckades i alla fall står emot en inköpsimpuls i dag på AdLibris, men årets tre första inköpta böcker har redan dykt upp här 🙂

    • Jag gick hastigt förbi hyllan med böcker på ICA Maxi i dag… Och jag har snabbt raderat alla erbjudanden i mailen om tre pocket för 99kr. Kan bara inte köpa mer böcker just nu. 🙂

 2. Jag kommer ihåg att då jag yngre tyckte jag att de tjejer som bara läste hästböcker var jättekonstiga. Jag kunde inte alls relatera till de böckerna. Men och andra sidan läste jag mest Tvillingarna-böcker så ja…

  • Hahaha… 😀 Och jag tyckte tvärtom – att om man inte läste hästböcker eller älskade hästar över allt annat var man konstig. Hur kunde man INTE vara hästtjej, undrade jag.

   Man måste nog vara hästtjej, eller vilja vara, för att kunna relatera till hästböcker. De är ju rätt nördiga i sitt innehåll – bara hästar för hela slanten.

  • Kul! Jag tror att även om man inte lyckas fullt ut har man ju lyckats en liten bit och därmed vidgat sitt läsande. Och det är i sig är ju en seger.

 3. Jag läste verkligen också bara hästböcker. Kitty? Fem? Tvillingarna? Nänänä. Om den inte innehöll hästar var den inte värd att läsa 🙂
  Nu har jag breddat mig lite, men tyckte det var roligt i höstas när jag läste Du och jag och vi av Pia Hagmar. Marknadsfördes som en hästbok för vuxna.

  • Hahaha… Då är vi samma. Jag hörde andra rabbla namn som Fem, Kitty och tvillingar och jag fattade ingenting.

   Jag läste också Hagmar i höstas, men för min del blev det bara ok läsning. Däremot gillade jag jättemycket att det var en hästbok riktad mot vuxna – mer sådant tack!

 4. Att skriva upp alla olästa det är smart! Jag och min syster använder Boktipset.se Det ska jag nog försöka göra, skriva upp eller lägga in alla olästa jag har! OJ vad många det kommer bli!

  • Det är lite läskigt att lägga in böckerna och se hur listan bara blir längre och längre… Men det är också bra just för att få en överblick av vad man egentligen har hemma i hyllan/lådorna. Jag har många böcker kvar att lägga in på listan, men ska försöka ta det lite successivt nu framöver.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s