Only väg is upp av Emmy Abrahamson

onlyEmmy Abrahamsons debut Min pappa är snäll och min mamma är utlänning var otroligt rolig, pricksäker och charmig. Har du inte läst den vill jag börja med att rekommendera att göra det för en härlig lässtund. För Only väg is upp blev hon Augustprisnominerad förra året.

I den här boken möter vi Filippa som efter studenten åker till London för att söka in till The Royal Drama School. Hon har vissa förväntningar på staden och hur livet ska bli, men upptäcker ganska snart att allt inte är riktigt lika enkelt som hon trott. Det är svårare att hitta jobb och boendet är både dyrare och krångligare än hon beräknat. Men Filippa är en tuff tjej som inte ger upp i första taget. Med bestämdhet tar hon tag i situationen och reder ut det mesta med hjälp av lite list.

Det är en bok om mod, att våga ge sig ut i världen och stå på egna ben. Om att lära sig ta sig fram, knyta nya band och att inte ge upp. Det skulle vara så enkelt att ge upp och ta första flyget hem, men Filippa lyckas hela tiden ta sig vidare och så småningom få till det riktigt bra, även om hon gör det med en lögn eller två.

Inledningsvis tycker jag inte alls om Filippa. Det är något gnälligt och pessimistiskt över henne som gör att jag inte alls gillar henne. Men det ändrar sig ganska snart och i stället ser jag en tuff, modig och riktigt rolig ung tjej som vet vad hon vill och vad som behövs för att ta sig dit. Hon växer i mina ögon under läsningen, och jag kommer att båda gilla och imponeras över henne. Jag tror inte att jag var alls lika tuff som hon när jag precis tagit studenten. Nog för att jag tyckte att det var jobbigt att flytta till Lund och inte känna en enda människa där, men Lund är ju knappast London. Det hade varit kanon att kunnat få läsa någon sådan här bok när jag var i Filippas ålder, som en pepp och spark i baken.

Det här är riktigt underhållande läsning och om jag har förstått det rätt är det första delen i en trilogi. Om det stämmer kommer jag att läsa även följande delar, för jag tror att Filippas värld har potential att bli intressant läsning.

Läs mer om boken här.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s