Kungens födelsedag av Hans Koppel

koppel-hans-kungens-fodelsedagNär jag hade läst Vi i villa och Medicinen ville jag så klart även läsa den här. Det här är den tredje och avslutande delen i serien, och i samband med den här avslöjades också att Hans Koppel är en pseudonym för Petter Lidbeck.

Det är många personer i den här berättelsen och det tar lite tid innan jag får grepp om vem som är vem och som gör vad. Precis som i de två tidigare delarna är språket avskalat och storyn väldigt rakt på. Det kan vara det som gör det svårt att få grepp om karaktärerna.

En av karaktärerna är så klart kungen. Kungen och drottningen åker i sin bil på väg hem, med livvakterna i en bil strax bakom. Men på vägen råkar de hamna mitt i en sittdemonstration mot bilism. När demonstranterna får se vem som sitter i bilen blir de så klart lyriska. Livvakten försöker reda upp situationen som slutar med att han kopplar grepp på en tjej, vilket filmas och hamnar på youtube. Och det är det här som är själva huvudhändelsen i boken som allt kretsar kring. Vi får sedan veta livet omkring de inblandade. Livvakten, de två demonstranterna som gjorde mest väsen av sig, kungen, advokaten och åklagaren. Vi får följa med hem till kungen, den ena demonstrantens jobb på ett äldrehem osv. Alla karaktärer har på något vis någon koppling till varandra och det blir framför allt äldrehemmet som står som den gemensamma nämnaren. I slutet knyts alla trådar ihop och vi får veta vem som hör ihop med vem och på vilket sätt.

Den här boken är inte lika bra eller intressant som de tidigare. Det blir rätt anonym läsning som snabbt sköljs igenom. Mycket på grund av de många karaktärerna som gör det lite rörigt och svårt att hålla tråden. Jag gillar slutet bäst, där trådarna knyts ihop. Under läsningen är mitt största nöje att försöka lista ut vilka personer som hör ihop och på vilket sätt.

Jag läste som sagt alla delarna som e-bok. De finns i en gemensam upplaga där man kan klicka hem och få alla tre ihop. Supersmart. De passar väldigt bra som e-bok eftersom de är rätt korta och avskalade. Gemensam nämnare för hela serien är, enligt beskrivningen, att de handlar om människor som vill vara mer än de är. Jag tycker att det handlar mycket om besvikelse, att man önskar något mer och annat ut av livet. Saker blev inte som man önskat eller trott.

Har ni, liksom jag, missat de här böckerna vill jag rekommendera er att läsa dem. En trevlig och underhållande serie!

Läs mer om boken här.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s