Bokbloggsjerka – om den ultimata lässtunden

Veckans fråga i Bokbloggsjerkan är: Hur ser den ultimata lässtunden ut för dig?

En väldigt passande fråga eftersom den numera är indelad i två olika kategorier; den ultimata som jag kan få till och den ultimata som jag önskar.

Den ultimata som jag kan få till börjar alltid på kvällstid när dottern har somnat. Om den är ultimat betyder det att hon somnade lugnt och stilla redan innan kl. 19.00, vilket betyder att jag har flera timmars läsning innan sängen ropar på mig. Då tar jag min bok (eller ajfånen, beroende på vad jag läser), lägger mig i soffan, pallrar upp kuddar bakom ryggen och drar filten över mig. Sedan kan jag halvligga där i timmar och bara läsa, läsa, läsa. Jag bryr mig inte så mycket om sambon har tv:n på, och vi sitter ju och pratar lite under tiden också. Det är ändå min ultimata lässtund eftersom den består av flera timmars sammanhållande läsning.

Sedan finns det ju en annan ultimat lässtund som är mycket svårare att få till. Den involverar fint väder och en filt. Då är det bara jag och en bok, liggandes på en filt i gräset under en klarblå himmel. Helst helt tyst förutom fågelkvitter. Det allra, allra bästa läsminnet var när vi bodde på gården och jag låg just på en filt och läste, och förutom fågelkvitter hörde jag också hästarnas svansviftningar och frustande i hagen alldeles bredvid där jag låg och läste. Det är den mest ultimata lässtunden för mig, men den kan jag bara återskapa i minnet numera. Och det där med att få ligga på en filt helt ensam i tystnad och bara läsa – det kanske, kanske jag kan få uppleva någon gång i sommar eller en helg då sambon och dottern gör något annat. Att läsa utomhus är frihet och sommar för mig.

24 tankar på “Bokbloggsjerka – om den ultimata lässtunden

  1. Jag har planer på att ta bok och filt till parken i sommar 🙂 Jag minns min barndoms somrar på gräsmattan på en filt, med en bok. Ljuvliga minne!

    • Jag känner ju inte till min nya hemstad så väl än, men tänker försöka utforska när värmen kommer. Kanske finns något bra ställe där dottern kan leka medan mamma sitter och läser? Och medan pappa kan hålla ett öga på henne. Hehehe… 😀

  2. Läsning på sommaren är skönt för att man är ledig och verkligen bara kan ägna sig åt läsningen. Annars föredrar jag höst och en regnig helg konstigt nog.

    • Precis, det är det där med ledighet och långläsning som är den stora behållningen.

      Det är riktigt mysigt att ligga inne i soffan med filt och tända ljus på hösten, det kan jag hålla med om.

  3. Smart uppdelning av ämnet och jag känner igen mig där förutom hästar och filten (får för ont i kroppen efter en stund). Men att få till den där stunden då man inte har några krav på sig och kan läsa när man är pigg och det är ljust och härligt.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s