Se fåglar av Ulf Nilsson

se fåglarMin dotter älskar fåglar. Titta, pippifågel! ropar hon förtjust så fort hon ser en liten eller stor. Mini hålla, är nästa fras, för efter att ha sett filmen Rio tror hon att alla fåglar vill bli hållna och burna på.

Därför blev jag nyfiken på den här boken. Den presenterades som en familjebok för alla åldrar, en bok som hela familjen kan njuta och få glädje av. Och visst, så fort boken anlände var det en nyfiken tjej här hemma som ville bläddra och peka på alla fåglar i den.

Boken är en faktabok om fåglar, men inte en faktabok som man kanske tänker sig. Här är det i stället som en berättelse under året där vi får möta olika fåglar under olika årstider och på olika platser. Författaren presenterar sig på ett lekfullt sätt som en forskare som ska leta reda på fakta, och inbjuder läsaren att också följa med på forskningen. Och det är ofta väldigt roliga fakta som läggs fram. Jag satt flera gånger och sa till sambon visste du att…?

Min dotter är bara 2 år och lite för liten för att riktigt kunna ta del av texterna. Bilderna av Oskar Jonsson är däremot jätteroliga och vi sitter och pekar på uppslagen för att leta efter vilka fåglar vi kan hitta. Men även om hon är för liten för att kunna ta del av allt, tycker jag som förälder att det är roligt att lära mig mer och sedan kunna föra det vidare till henne när vi ser fåglar ute.

Det är en mycket underhållande och läsvärd bok och jag tyckte den var otroligt intressant. Och då är jag inte ens särskilt intresserad av fåglar till att börja med. Däremot blev jag mer intresserad efter att ha läst den här, och jag kommer säkert spana på fåglar på ett annat sätt framöver. Titta efter färger, fötter, vingar och näbbar. Och faktiskt funderar jag på att ladda ner en app för fågelläten, för att kunna lära mig urskilja åtminstone någon art bland alla fågelläten.

Jag kan rekommendera den här boken till familjer som gillar djur. En fin bok att tillsammans bläddra och läsa i.

Läs mer om boken här.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s