Boktips inför semestern

Det börjar nalkas semester för många. Och för den perfekta semestern gäller det att ha några härliga böcker att njuta av, eller hur?

Här kommer några av mina absoluta favoriter. Böcker som passar perfekt som läsning i hängmattan, på stranden eller hemma i soffan.

fortfarande aliceFortfarande Alice av Lisa Genova är en av mina absoluta favoritböcker. Om Alice som är professor vid Harvard när hon får diagnosen Alzheimers. Hon försöker skapa ett system för att själv upptäcka hur långt gången sjukdomen är, men det är en lömsk sjukdom som successivt tar över. En smått fantastisk bok som man inte får missa!

en-man-som-heter-oveEn man som heter Ove av Fredrik Backman har blivit utnämnd till årets bästa bok av många som har läst den. En både rolig och tragisk bok om änklingen Ove som tvingas stå ut med både den ena och den andra jobbiga grannen i radhuslängan där han bor. Ove är sur och tvär, på ytan, men med ett hjärta av guld. Mycket underhållande!

hungerspelen-tre-bocker-i-enVill du ha en spännande bok passar Hungerspelen av Suzanne Collins perfekt. Har du missat den här trilogin är det dags att ta tag i den nu. Särskilt som andra delen Fatta eld kommer på bio i höst. I Hungerspelen lottas barn och ungdomar att delta och den som vinner är den som överlever. Katniss och Peeta från distrikt 12 är huvudpersonerna i denna dystopi som är oerhört spännande, välskriven och en riktig bladvändare. Se till att du även har avslutande delen Revolt redo, för du kommer att vilja sträckläsa alla delarna.

innan jagOch när vi är inne på spännande böcker måste Innan jag somnar av SJ Watson nämnas. Om Christine som vaknar upp och upptäcker att hon är 20 år äldre än av hon tror. Hon har inget minne från de senaste 20 åren och vet inte om personerna i hennes närhet går att lita på eller inte. En otroligt spännande och lite läskig bok som är en tvättäkta bladvändare.

förr eller senareMer gripande än spännande är Förr eller senare exploderar jag av John Green. Utsedd till årets bästa bok förra året, av både stora tidningar och bokbloggare. Om Hazel och Augustus som båda har cancer. En berättelse om kärlek, hopp, längtan och vänskap med en massa oneliners som gör att man vill sitta med anteckningsbok och anteckna under läsningen. John Green lyckas alltid teckna fantastiska karaktärer.

flickanFör dig som gillar deckare, men gärna lite snällare sådana vill jag tipsa om Elly Griffiths. Första delen heter Flickan under jorden och där presenteras för första gången arkeologen och benexperten Ruth, som får samarbeta med polisen när de hittar människoben. Historia blandat med nutida kriminalfall, och så lite kärlek på det. Det finns flera delar utkomna på svenska, så här finns chans att njuta av en hel serie under sommaren.

bedragenOm man gillar serier får man absolut inte missa Katerina Janouchs mycket omtyckta serie om barnmorskan Cecilia Lund. Första delen heter Bedragen. Sjätte delen kommer snart ut och den är efterlängtad då femte delen Modershjärtat hade en riktig cliff hanger i slutet. I den här serien står relationer och familj i centrum, men alla delar har också en lite spännande bihistoria som kräver Cecilias uppmärksamhet.

dödenAmanda Hellbergs Döden på en blek häst är en blandning av skräck, spökhistoria och deckare och den fristående fortsättningen Tistelblomman är om möjligt snäppet bättre. Kusliga, skrämmande och extremt välskrivna böcker om Maja Grå och hennes övernaturliga upplevelser.

kaninhjärtaOch apropå lite kusligt och skrämmande får du inte missa Christin Ljungquist och hennes Kaninhjärta och Fågelbarn. Båda två har fått svallande lovord för hennes sätt att skriva, men också för det spännande innehållet som lockar till sträckläsning. Två böcker som absolut bör läsas.

nu vill jagTillbaka till lite snällare böcker igen och då vill jag tipsa om Linda Olssons smått fantastiska och vackra Nu vill jag sjunga dig milda sånger. Om Astrid och Veronica och deras historia som berör långt in i hjärtat. Om vänskap, livet och tillit. En oerhört vackert berättad historia.

sju jävligtSist, men inte minst, en lite rolig bok av Jonathan Tropper; Sju jävligt långa dagar. Om Judd och hans familj som ska sitta shiva och därmed återigen bo under samma tak i sju (jävligt) långa dagar. Både tragisk och komisk med en massa udda och träffsäkra händelser som gör den här boken till ett rent nöje att läsa.

Jag skulle kunna fortsätta med minst lika många böcker till, men så lång är ju tyvärr inte sommaren. Alla böckerna hör till mina absoluta favoriter, och det är nästan så att jag skulle kunna tänka mig en omläsning av alla bara för att garantera lyckad läsning under hela sommaren. Hoppas du har hittat något boktips inför sommarläsningen!

17 tankar på “Boktips inför semestern

 1. Tack för tips! ”Förr eller senare exploderar jag” är kanske något för mig. Dina två första boktips gillade jag mycket. Jag kan även rekommendera Lisa Genovas ”Sarahs andra halva” om du inte redan läst den.

  • John Green är definitivt värt att läsa, även hans andra Looking for Alaska är super.

   Jag har läst Sarahs andra halva och tyckte väldigt mycket om. 🙂 Vill även läsa hennes tredje bok.

  • Åh, hoppas du gillar! 🙂

   Boken om Joe har jag här hemma oläst, men jag tror att alla Troppers böcker är bra och läsvärda. Får kanske bli min egen sommarläsning.

   • Ja, det är ju egentligen inte klokt i sig. Och det värsta är väl att de där böckerna inte ser ut att bli lästa i sommar heller. Den där Ove kanske man skulle kunna klämma in någonstans 🙂

    • Ove klämmer du på bara några timmar så börja med den.

     Jag har också en megahög som jag har tänkt ska bli lästa, men man vill ju egentligen göra annat än bara läsa i sommar. Kanske umgås med familjen också? 😉

  • Jag får ju majoriteten av mina boktips via din blogg, så det är inte så konstigt om du har läst alla jag tipsar om. 🙂 Du är min boktipsare nummer 1.

 2. Jättebra tips, jag kommer definitivt att kika lite på listan igen när det börjar bli dags för min semester. Läste precis Backmans bok och den blev en favorit. Jag gillar framförallt hur han bygger karaktären Ove, vresig och jättesnäll.

  • Ove är verkligen så himla fint skildrad. Han får mig att tänka på att det är precis så med verkliga människor – man måste skrapa lite på ytan för att hitta guldet på en del. Han har ju dessutom en rätt tung historia att bära på.

 3. Håller med dig om en massa böcker här, blev så rörd när jag läste Fortfarande Alice! En underbar bok! Måste kolla upp några av de du tog upp som jag inte läst 🙂

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s