Stjäla the Show av Emmy Abrahamson

stjäla the showDet här är andra boken om Filippa Karlsson som har kommit in på anrika The Royal Drama School i London. I första boken Only väg is upp (som gav Emmy Abrahamson en Augustprisnominering) fick vi följa Filippa när hon precis kom till London, med allt vad det innebär av att vara ny i en storstad och dessutom precis ha flyttat hemifrån.

I den här boken följer vi henne under alla hennes tre år på skolan. Allt från den första och lite läskiga första dagen, till sista dagen med avslutande show. Och så klart – alla Filippas klasskompisar som går med henne under alla tre åren. Vad kan man förvänta sig när man går på en av världens bästa scenskolor? Får man lära sig att vara träd, som alla tror och påpekar när hon säger vilken skola hon går på? Hon får lära sig allt ifrån hopplöst svår fonetik till att fäktas så det sprutar blod till att tvingas tungkyssas på scen. Men framför allt får hon lära sig att konkurrensen är stenhård och att hon måste fundera över vem hon kan lita på. Alla slåss om samma roller och alla vill ha huvudrollen, och för att få det är alla medel tillåtna.

I första boken tyckte jag först inte alls om Filippa. Jag tyckte att hon var lite gnällig och pessimistisk, men den åsikten kom att ändras under läsningen. I stället kom det fram en tuff, modig och väldigt rolig tjej. Och när jag läser den här boken ser jag bara den där roliga och också smarta Filippa, med ett hjärta av guld. Hon må vara lite naiv, men jag gillar att hon är det. Det här är en tjej man tycker om, som man håller tummarna för och heja på. Och hon är så mycket tuffare och modigare än jag någonsin var i den åldern.

Precis som i förra boken och debuten Min pappa är snäll och min mamma är utlänning är det rolig och underhållande läsning, och det är framför allt karaktärerna som sticker ut. Jag har sagt det förr och jag säger det igen; jag gillar när ungdomsböcker är roliga och positiva. Det behövs fler sådana.

Det här är som sagt andra delen i en serie om Filippa och jag tycker att man ska läsa böckerna i ordning för att få ut mest av dem. Första delen handlar om livet före skolan, andra om livet skolan och jag antar att tredje och avslutande delen då kommer att handla om livet efter skolan. Och det är definitivt en bok jag inte vill missa! Jag är ruskigt nyfiken på om Filippa kommer att filma med Steven Spielberg i framtiden, eller kanske vara med i en Bond-film?

Läs mer om boken här.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s