The Age of Miracles av Karen Thompson Walker

age of miraclesDen här boken har jag sett lovordas lite här och var, så när jag såg boken när jag var i Stockholm passade jag på att slå till. Maj månad och med tema engelsk läsning gjorde ju att den här boken passade perfekt in.

Huvudperson i den här boken är 12-åriga Julia. När jordens rotation helt plötsligt blir långsammare blir både dagarna och nätterna längre. Ingen vet varför rotationen går långsammare, men klart är att det påverkar livet på jorden. Till en början blir livet smått kaotiskt, och jordens invånare försöker anpassa dygnsrytmen efter de nya måtten. Men rotationen blir allt långsammare och samhället alltmer rörigt, och det tas ett gemensamt beslut att alla ska återgå till 24h dygn, vilket leder till att dagarna ibland är mörka och nätterna ljusa. Att vara 12 år och leva i allt detta, samtidigt som man ska gå i skolan och leva ett het vanligt liv, är minst sagt rörigt. Kan man ens se framåt?

Boken börjar spännande för att sedan märkbart tappa fart. Man förstår ganska snart att bokens händelser är berättad från en framtid, att händelserna återges av en äldre Julia som ser tillbaka. Och det är just det som gör starten lite seg. Det blir mycket refererande till ”de där första dagarna…” ”just de dagarna…” och så vidare. Berättelsen står still, drivs inte framåt. Jag börjar nästan tappa hoppet när det börjar klarna upp och långsamt bli bättre för att mot slutet bli så pass spännande att jag vill bläddra bak till slutet och läsa hur det går. Spännande är kanske fel ord, för det är fortfarande en långsam spänning under hela boken. Det är inte action-aktigt alls, mer än slags eftertänksamt berättad story. Och det är det som gör den så bra. För trots att detta hemska inträffar fortsätter ju livet och vardagen. Något förändrad, men ändå. Och det är ju så det är. Något allvarligt och stort må inträffa, men vardagen fortsätter ändå och man har samma kärleksbekymmer och vardagsbestyr som innan.

Men det är ändå spännande. Det känns otäckt realistiskt, så där att det nästan kryper i skinnet av en växande oro att ”tänk om…”. Det är obehagligt, det går inte att bortse från. Många fakta som känns trovärdiga och en långsam ökning av obehagliga sidoeffekter av det som händer. Allt blir långsamt värre och svårare för alla. Samtidigt känner jag en slags hopp och tröst att storyn berättas av en framtida Julia. Betyder det att allting löser sig? Att allt återgår till det normala?

Det här är en bok som nog kommer att leva kvar i tankarna länge, just för dess mycket speciella ämne. En helt klart läsvärd bok som jag vill rekommendera vidare. För er som hellre läser på svenska finns den i svensk översättning (dessutom i pocket) som en Tid för mirakel. Läs!

2 tankar på “The Age of Miracles av Karen Thompson Walker

  1. Jag ska egentligen inte köpa fler böcker just nu (helst i ett par år) men om denna hade varit valbar hos Adlibris i deras pocketerbjudande så hade den varit på väg hem till mig i ett litet paket.

    • Samma här… 🙂 Men så hittar man ju en liten övergiven bok som skriker om hjälp så vad ska man göra? Överge den? Nä, den måste köpas helt enkelt. 😉

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s