Komma undan av Anne Cassidy

Komma_undanFörlaget Argasso ger ut läsvänliga böcker. Vilket fint ord – läsvänliga. Och det stämmer ju så mycket bättre än att kalla det lättläst. Den här boken kommer från Argasso, och det är en populär bok bland eleverna på min skola så den fick följa med hem i min bokkasse med sommarläsning.

Boken handlar om Mark vars flickvän Katie har gjort slut och lämnat ett stort hål i hans hjärta. Men så plötsligt hör hon av sig och säger att hon ångrar sig och de bestämmer sig för att träffas. Och det leder till en mardröm för Mark. Han snor en bil som de kör iväg i på vintervägar och i mörker. Bilfärden slutar i en krock med ett rådjur, hon flyger ut genom fönsterrutan och dör. Mark blir rädd och bestämmer sig för att lämna platsen. Han kan ju ändå inget göra då hon redan är död. Så han lämnar henne där i snön och hon hittas inte förrän framåt morgonen. Poliserna fattar genast misstanke och förhör honom, men han står fast vid sin historia att han inte var där. Men hans samvete gnager i honom, särskilt som han fått veta att hon inte var död när hon hittades. Han hade kunnat rädda henne om han inte fegat ur. Konstiga saker börjar hända – han får konstiga sms och ser sin döda flickvän. Och polisens misstankar om honom kvarstår.

Det här är en väldigt tunn bok men med ett stort innehåll. Jag kan förstå att så många av eleverna gillar den då den är både dramatisk och spännande. Det handlar om rätt och fel, att våga stå upp för sina misstag. I detta fall ett misstag som leder till en annan människas död. Jag får lite ont i magen av hans inställning att rädda sig själv och bara lämna henne där i snön. Att ta beslutet att inte ringa efter hjälp eftersom det ändå redan är försent. Det är svårt att tycka om Mark och förstå hans beslut och tankegångar.

Det är en läsvärd bok – spännande och läsvänlig. En perfekt bok för lite läsovana ungdomar som vill ha just en spännande bok.

Läs mer om boken här.

Annons

2 tankar på “Komma undan av Anne Cassidy

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s