Rekordvinnaren av Pieter Tham

rekordvinnarenDen här boken omgavs av en omtalad lansering då man fick både triss-lott och senare tiggarbrev i samband med boken. Jag fick aldrig något av det eftersom jag bad att få boken lite senare, däremot fick jag det där speciella omslaget med sitt eget namn tryckt på. Och det var ju faktiskt lite kul.

Jacob Niller nås av det drömbesked som många människor önskar – att han vunnit en kvarts miljon kronor. Han är en ganska stillsam man med få vänner och bekanta och han trivs rätt bra med livet som det är. Vinsten gör att det blir ändring på det. Kvällstidningarna väljer att publicera hans namn och adress och när han försöker undvika deras närgångna försök till foton och intervjuer, får de i stället sin hämnd genom att skriva negativt om honom. En så stor vinst lockar så klart bedragare, och inom kort har han fått en påstådd halvbror om halsen. Denne s.k. halvbror lockar honom dessutom till att börja nätdejta och kvinnan som svarar honom är egentligen en prostituerad kvinna som står under halvbroderns kontroll. Men detta vet inte Jacob som blir förälskad och som så småningom luras av en betydande del av sina pengar.

Det här är rätt underhållande läsning, och samtidigt lite läskigt. Vem drömmer inte om att vinna den stora vinsten? Här får man verkligen se vilken baksida det kan ge. Negativ uppmärksamhet, kriminella och allmänt tiggeri från alla möjliga håll. Det är lätt att förstå att Jacob ganska snart ångrar den där vinsten.

Jacob skildras som en ganska ensam, och jag blir ledsen över att se hur just det gör att han så lätt luras in i hela karusellen. Hans ensamhet gör honom till en tacksam måltavla. Samtidigt är han inte en särskilt sympatisk människa. När han bestämmer sig för att skänka pengar till välgörenhet vill han t.ex. ha en staty eller målning av sig själv som ett slags tack för hans storsinthet. Å andra sidan är det nog ett uttryck för just hans ensamhet – att säkra att bli ihågkommen av någon.

Som sagt, underhållande och lättläst och lite sådär lagom spännande. Inget bestående intryck, men ändå tänkvärt om att pengar inte är allt.

Läs mer om boken här.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s