Nattsländan av Katerina Janouch

nattsländanDet är alltid så svårt att skriva om böcker man tycker om, böcker som ligger en närmare hjärtat än andra. Det är svårt att hitta de rätta orden som ger boken rättvisa, att förmedla känslan. Å ena sidan är man rädd för att rekommendera boken eftersom andra som läser kanske inte gillar alls. Å andra sidan vill man sprida boken till så många som möjligt, för att dela med sig av upplevelsen man själv har haft. Men så vet man – hypade böcker får förväntningar som är svåra att leva upp till.

Så känns det för mig med hela Katerina Janouchs serie om barnmorskan Cecilia Lund. Nattsländan är sjätte delen, och jag har läst alla de andra fem tidigare. Visst kan man hoppa in i serien när som, men man tappar lite av charmen om man inte följt serien och vet bakgrunden till varför karaktärerna är som de är och gör som de gör. Kortfattat kan man beskriva serien med att fokus är Cecilia och hennes familj. Hennes egen familj med man och så småningom 5 barn, hennes två systrar och deras familjer, hennes mamma med man samt mormor Sonja. Det är en vardaglig skildring med tonvikt på relationer mellan älskande såväl som familj. De andra familjemedlemmarna är med i böckerna i olika grader, i vissa böcker mer och i andra mindre. Förutom det vardagliga livet, där den äktenskapliga lyckan/olyckan får stort fokus, finns alltid en spännande bihistoria som löper parallellt med berättelsen. Under seriens gång blir denna bihistoria allt bättre sammanvävd i den huvudsakliga berättelsen. Serien blir bättre och bättre för varje bok, kanske delvis eftersom man har lärt känna karaktärerna och får djupare inblick i deras liv och livsval.

I den här sjätte boken ligger största vikt på Cecilia och hennes man John. Förra boken avslutades med en riktig cliff hanger, och det är med den som den här boken startar. Jag ska inte gå in på exakt vad som hände eftersom det förstör upplevelsen för er som inte har läst, men det leder i alla fall till att Cecilia beslutar sig för att hon vill skilja sig från John. Ett beslut som John har svårt för att smälta och inte alls vill gå med på. Samtidigt kan inte Cecilia släppa Per Nilsson och de känslor som så uppenbart finns kvar mellan dem. Livet som separerade är inte lätt, och det är mycket som ska falla på plats för att få det att funka. Samtidigt försvinner plötsligt Cecilias chef och Cecilia blir än en gång inblandad i ett polisärende.

Jag läste den här boken så långsamt det bara gick för att kunna dra ut på nöjet så länge som möjligt. Så fort en ny bok i serien kommer ut blir jag helt lycklig över att jag åter få ta del av Cecilia Lunds värld. Hon är en karaktär som jag tycker väldigt mycket om, och en karaktär som känns så mänsklig och alldeles vanlig. En karaktär som känns som en vän numera.

Det är ytterligare en bok planerad i den här serien, och jag hoppas att det blir fler än så. För det här är läsning när den är som bäst. Dessutom är det den allra bästa starten på semestern. Underhållande, engagerande och lättläst. Gillar du att läsa om relationer och familjeliv är den här serien något för dig. Jag ger en försiktig rekommendation och uppmaning att läsa böckerna, i rädsla för att hypa för mycket. Så – läs och njut och känn dig välkommen in i Cecilia Lunds värld!

Läs mer om boken här.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s