Bokbloggsjerka – om filmatiseringar

Veckans fråga i Bokbloggsjerkan är Känner du till en karaktär i en bok som har fått ett annat namn i filmatiseringen av densamma? Vad tycker du i så fall om det?

Jag har missat Bokbloggsjerkan några veckor eftersom ämnena inte funkade för mig – jag kunde helt enkelt inte komma på något svar. Först skulle det bli så även den här veckan, men efter lite funderande slog det mig plötsligt att jag har ett riktigt roligt exempel till veckans fråga.

När jag gick i gymnasiet fick vi en bok som vi skulle läsa i helklass, och jag är inte helt säker men jag tror att det var A Kiss Before Dying av Ira Levin. Några år tidigare hade en filmatisering av boken kommit ut, och självklart valde en del klasskompisar det lite enklare alternativet – att se filmen och skippa boken. Men. Det skulle de inte ha gjort. Boken och filmen skiljer sig nämligen en hel del åt, på väsentliga ställen. I boken och filmen stämmer inte syskonen. Jag kommer inte riktigt ihåg vilken som innehöll vad, om det var i boken som det fanns 3 systrar som i filmen hade blivit 2 + en bror. Eller något liknande. Det märktes alltså väldigt väl vilka som inte hade läst boken när vi började diskussionerna. De hade ju ingen koll på det där med ändringen av syskonskaran. Och läraren var mycket medveten om detta, och tyckte nog t.o.m. att det var lite roligt när diskussionerna satte igång och hon kunde se ganska snart vilka som hade noll koll på boken.

Jag har både läst boken och sett filmen. Om jag inte minns fel såg jag filmen just för att jag tyckte om boken när jag läste den. Och ja, jag tillhörde den duktiga skaran som läste boken… 😉 Det var en sisådär 20 år sedan nu, så minnet sviker lite. Däremot kommer jag så väl ihåg den där lektionen och avslöjandet den medförde och en ”men åååååh”-känsla som många fick under lektionen.

14 tankar på “Bokbloggsjerka – om filmatiseringar

  1. Vad roligt exempel! Själv hamnade jag lite utanför tidsgränsen för jerkan men tyckte ämnet var så kul att jag inte kunde låta bli att skriva om ett namnbyte ändå. Kul att läsa exemplen från er som kom på nåt, märker att frågan var svår 😉

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s