Det sällsamma fallet Benjamin Button av F. Scott Fitzgerald

benjamin_buttonNoveller verkar ha kommit starkt den senaste tiden, och det kan jag mycket väl förstå. Det är så himla skönt att läsa noveller, särskilt när man är mittemellan böcker och vill läsa något kort men ändå givande. När jag upptäckte att man kan låna Novellix noveller som e-bok var det alltså klick, klick som gällde.

Den här novellen har filmatiserats (2008)  med Brad Pitt och den fantastiska Cate Blanchett i huvudrollerna. När jag  såg filmen tyckte jag väldigt mycket om den, mycket tack vare den speciella historia den bjuder på. Då hade jag ingen aning om att den var baserad på en novell. Ganska nyligen såg jag novellen bli recenserad lite här och där och blev då nyfiken på att läsa den själv.

Benjamin Button är huvudperson i den här ganska märkliga historien. Han föds nämligen som en gammal man, och hans far får minst sagt en chock när han får se sin nyfödda son första gången. Mitt bland alla bebisar sitter han där som en 70-årig man, med långt skägg, och pratar med sin far. Det är inte vad han har förväntat sig, och Benjamins liv blir mycket annorlunda. Han går nämligen omvänd väg då han föds som gammal och sedan blir allt yngre, för att sedan sluta livet som en bebis. Det är inget enkelt liv för honom eftersom alla andra i hans omgivning följer åldrandets väg på ”rätt” håll och han får slåss mot många fördomar.

Det är en berättelse som visar på hur vi alltid tar för vana att placera saker och ting (och människor) i särskilda fack. Allt som inte passar in är konstigt och lite skrämmande. Benjamin lyckas bara passa in under korta perioder, då han är i ”rätt” ålder med de han umgås med. Sedan måste han ta sig vidare, vilket för hans del innebär att umgås med allt yngre personer.

Eftersom det är en novell blir det rätt stora skillnader mellan den och filmen, men jag tycker faktiskt att filmen berikar. Särskilt kärlekshistorien blir speciell då de först möts i helt fel ålder för att sedan mötas på vägen så att säga. I novellen är det inte samma kärlekshistoria, och jag saknar faktiskt den eftersom det är den jag bär med mig starkast ifrån filmen.

Det är en mycket intressant och bra novell som visar på att även en kort historia kan vara nog så stark. Det var första gången jag läste något ur Novellix utgivning och det kommer definitivt att bli fler.

Läs mer om Novellix här och om den här novellen här.

Annons

3 tankar på “Det sällsamma fallet Benjamin Button av F. Scott Fitzgerald

  1. Jag har filmen här hemma, men har inte sett den än. Det blir nog säkert nu under semestern. Det var nog faktiskt först förra veckan jag upptäckte att den baserades på en novell.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s