Bokbloggsjerka – om klichéer

Veckans fråga i Bokbloggsjerkan är: Finns det någon författare som i ditt tycke kommer undan med de så förhatliga klichéerna?

Enligt Wikipedia är ”Kliché eller klyscha är ett språkligt uttryck som används för att beskriva något som har använts så mycket att det slitits ut och endast används av slentrian eller vana, att ordens innebörd helt förlorat sitt värde.

Exempel på kliché i film: Att i en situation där en person jagas eller inte har tid att stanna på plats, så startar inte personens transportfordon genast när nyckeln vrids i tändningslåset.”

Mitt svar blir väldigt enkelt – ja, det finns författare som kommer undan med det. Ibland är ju klichéer inte något negativt utan faktiskt en igenkänning som gör att man som läsare känner igen sig och kan relatera till det som händer. Och det viktigaste här är ju att det inte bara finns en massa klichéer, utan att de är en del av en mix. Jag köper beprövade koncept om det finns något annat i boken som sticker ut. Det kan vara språket, karaktärerna eller handlingen i sig. Då gör det inget om det i allt det där finns klichéer som i andra böcker kanske snarare framkallar kräkreflexer.

Det är när klichéerna blir för många, radas upp efter varandra och det inte finns något annat i boken att tycka om som de blir just förhatliga. För min del gäller det ofta i deckar-genren, men det är ju också för att det är en genre som inte funkar för mig. När jag läser romantiska böcker ser jag däremot mellan fingrarna vid klichéer eftersom jag faktiskt vill att de ska finnas där (till viss del). Samma bok som jag då hyllar kan någon annan dissa just för de där klichéerna. Toleransnivån skiljer så klart mellan oss läsare.

Att namnge författare som kommer undan med det är svårt. Jag tror snarare att jag säger att de författare som jag ser som mina favoriter kommer undan med det mesta. Det finns något i deras böcker som tilltalar mig så pass mycket att några grodor här och där snabbt blir förlåtna av mig. Jonathan Tropper är en av dem, Katerina Janouch när det gäller Cecilia Lund-serien, Jane Austen, Linda Olsson, Johanna Lindbäck, Amanda Hellberg. Listan kan göras lång.

3 tankar på “Bokbloggsjerka – om klichéer

  1. Visst handlar det mycket om hur boken ser ut i övrigt. Deckaren jag läste av Kepler i somras var så fylld av klichéer att jag blev helt tokig, medan deckarförfattare som skriver bättre rent språkligt kommer undan med att t.ex. ha nedsupna och buttra poliser. De kan till och med charma mig.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s