Musselstranden av Marie Hermanson

musselstrandenSom ni kanske kommer ihåg fick ni tipsa om era favoritböcker i en tävling. Jag fick en riktigt härlig lista med tips som jag ska beta av allt eftersom. Ett av tipsen kom från min f.d. kollega och det var just den här boken. Eftersom jag har fått för mig att vi har ganska lika smak blev det också just hennes tips som jag tog mig an först. Och ja, säger jag bara. Det här är verkligen en fantastisk bok!

Boken skildrar två olika berättelser som så småningom väver in i varandra. Vi får bakgrunden till det som inträffar och förstår ganska snart vart berättelsen är på väg. Huvudpersonen är 4-åriga Maja. Hon adopteras från Indien till en familj med äldre syskon. Det tar inte lång tid förrän familjen inser att Maja har svårt med relationer, att hon inte vill ha närhet och är stum. Hon lever i sin egen lilla värld. En natt får hon följa med sina äldre syskon ut och campa på en ö, men på morgonen är hon försvunnen. Sex veckor senare återfinns hon en bit därifrån, långt uppe på en svårtillgänglig klippa. Eftersom hon inte pratar får man aldrig veta vad som har hänt, var hon har varit. Många år senare återvänder Ulrika, en vän till familjen, till platsen och gör ett märkligt fynd som kanske kan förklara vad som hände Maja under de där veckorna.

Samtidigt som vi får följa Maja och hennes familj, samt Ulrika, får vi också följa Kristina. Hon bor ensam i en liten stuga inte långt därifrån och hon samlar på udda föremål som hon bygger konstverk av. Hennes historia är inte tillgänglig för många, men tack vare Ulrikas fynd kommer även hennes sanning fram.

Det är en helt fantastisk historia som byggs upp och jag kan förstå att den här boken nämns som favoritbok. Jag kan bara hålla med. Det är en riktig pärla som jag är tacksam över att ha hittat och få läsa, och jag kan varmt rekommendera den vidare. Berättelsen, karaktärerna och sättet allt skildras på bildar gemensamt det jag gillar med boken.

Visst är det härligt när man hittar äldre böcker man gillar? Det är så lätt att stirra sig blind på nykomlingarna och glömma bort alla de pärlor som har några år på nacken. De skildras ju oftast inte någonstans. Det är när man blir tipsad, när någon rekommenderar eller nämner ordet favoritbok som de uppmärksammans igen. Och det är alltid lika extra speciellt att ta sig an en bok som någon benämner favoritbok. Det är lite av ett förtroende.

Jag är nyfiken på att läsa mer av Marie Hermanson. Tyvärr tror jag att hennes Svampkungens son blev utgallrad när jag rensade böcker inför flytten. Det var mammas bok som jag ärvt, och jag fick för mig att den inte skulle passa mig. Där ser man vad fördomar kan påverka ens val i helt fel riktning. Om jag hittar boken i någon av flyttlådorna lovar jag att ge den bättre uppskattning.

Tack för tipset Johanna!

6 tankar på “Musselstranden av Marie Hermanson

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s