För alltid… av Ingelin Angerborn

för alltidBoken Rum 213 är en av de mest populära böckerna på biblioteket där jag jobbar. Eleverna lånar t.o.m. om den och läser den flera gånger. Eftersom jag inte fått chansen att norpa den än tog jag i stället hem en annan bok av samma författare; För alltid… Eleverna frågar ofta efter lite läskiga böcker och jag ville kolla om den här kunde vara något att rekommendera.

Nora ska fylla 13 år det här sommarlovet. Hennes mamma ska vara borta hela sommaren och därför ska Nora bo ho hos mammas vän Vanja som bor i ett hus på landet. Hon tycker om Vanja och ser fram emot att få umgås med henne, men kommer samtidigt att sakna pojkvännen Sebastian och de andra kompisarna. När hon kommer fram skämtar Vanja om att det spökar i huset, och ganska snart inser Nora att det kanske inte alls är ett skämt. Hon vaknar av konstiga ljud, musik som spelas och hon känner sig iakttagen. Dessutom får hon mystiska sms från ett okänt nummer, från någon som säger sig sakna henne. I byn där de bor finns ett grått gammalt hus som drar till sig Noras uppmärksamhet. Utan att ens ha varit inne i huset kan hon beskriva precis hur det ser ut därinne. Hon dras mot huset och något eller någon vill hon ska gå in i det och försöker locka henne dit.

Sådana här böcker gör att nackhåren reser sig, det ska jag erkänna. Jag måste läsa ut på en gång för att få svar och kunna lägga undan alla tankar. För det är riktigt kuslig läsning ibland. Spöken och konstiga ljud och sms och allt vad det är. Jag gillar den typen av skräck, och det är precis lagom dos i den här boken. Det är definitivt en bok att tipsa om när någon frågar efter en lite läskig bok.

Det är lättläst utan att bli barnsligt, och jag gillar att den där lite övernaturliga tonen håller i sig hela boken igenom. Jag tycker inte om när det hintas om övernaturligt en hel bok igenom för att i slutet få helt realistiska förklaringar. Det får gärna fortsätta vara lite mystiskt, oförklarligt. Och jag gillar slutet, jag måste bara säga det. Jag tokgillar det. De sista raderna ger boken en liten twist.

Som sagt, en bok att tipsa om när läskigt/lite skrämmande efterfrågas. Passar dessutom bra om man är lite läsovan eftersom den är så pass kort och lättläst. Nu hoppas jag att Rum 213 snart kommer in på bibblan så att jag kan få läsa även den.

Annons

2 tankar på “För alltid… av Ingelin Angerborn

    • Tror faktiskt att den funkar riktigt bra för även yngre. Den är inte läskig på ett obehagligt sätt om du förstår vad jag menar? Fast det är kanske bra att som vuxen också läsa den och prata med barnet om den. Det är en bok som fortsätter vara läskig, dvs det löser sig inte med en massa realistiska förklaringar i slutet. Hade jag läst den som barn hade jag nog sett spöken överallt sedan, men jag har å andra sidan alltid varit lite rädd för just spöken. 🙂

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s