Fjärde riket av Maria Nygren

fjärde riketDen här boken har mötts av idel lovord och många verkar rörande överens att den borde ingå i undervisningen på högstadiet. Klart att man blir nyfiken på en sådan bok.

Blenda flyttar till ny skola och det dröjer inte många minuter förrän hon har klart för sig hur hierarkin på skolan fungerar. När Hedvig äntrar klassrummet, försenad och med nonchalans, får hon genast all uppmärksamhet. Det är hon som styr skolan och som alltid får alla röster, oavsett prestation. Hon har t.o.m. lärarna i sin makt. Ingen sticker upp mot henne, det är hennes spelregler som gäller. Men Blenda vill förtvivlat gärna vara den som står i centrum och hon tror sig veta hur hon ska göra för att få makten på skolan. När hon gör ett grupparbete om Hitler tillsammans med Hedvigs forna bästis Penny, och hackkycklingen LSD, får hon dem med sig. Tillsammans studerar de Hitlers sätt att få makt och försöker använda sig av hans sätt att tala och övertyga för att ta över skolan. De lyckas ganska snart få folk på sin sida genom att förena alla och skapa en positiv anda på skolan. Men Blenda kan inte släppa taget och den nya makten påverkar henne. Hon vill ha ännu mer och är beredd på att gå långt för att få det.

Det här är helt klart en intressant bok, med många saker att diskutera och fundera kring. Men jag är ändå inte helt positivt inställd till den efter läsningen. Jag har sagt det förr och jag säger det igen – jag är skitless på lärare som porträtteras som mähän i böcker. Lärare som bara jamsar med, som inte vågar säga ifrån, som blundar, som helt enkelt inte gör sitt jobb. I den här boken gäller det i och för sig alla vuxna. Här är det tonåringarna som har makten och de vuxna vågar inte sätta sig emot – de följer med den som leder för tillfället.

Den negativa bilden av lärare gör att läsningen blir lite seg för min del. Jag försöker bortse från det och i stället titta på det som boken försöker visa på – grupptryck och makt. Det intressanta med den här boken är att man får följa alla de inblandade i deras liv och tankar, vilket ger läsaren en helt annan bild av personerna än den som syns i skolan. Blenda, Hedvig, Penny och LSD har hemligheter som de inte vill ska läcka ut. Som läsare ser man hur alla fyra tänker om det som händer och hur skolans grupptryck påverkar dem. Alla är mycket väl medvetna om hur hierarkin ser ut och vilken deras egen roll är. Problemen kommer när gruppens indelning ändras, när några vill ändra på systemet.

Jag gillar tanken bakom boken; att diskutera övertygelser och grupptryck. Att vara övertygad att det man gör är rätt, oavsett hur det påverkar andra människor. Det finns mycket att ta upp och diskutera i en klass kring den här boken. Det är en bra bok att använda i undervisningen och resonera kring. Däremot kommer jag aldrig ifrån den negativa känslan kring karaktärerna i boken. Det gör att omdömet av den här boken blir lite blandat från min sida. Det sammanfattande omdömet blir att det är en tankeväckande bok som tar upp viktiga frågor ur ett intressant perspektiv. Jag önskar att den inte hade varit så svartvit när det gäller hur vuxna och ungdomar skildras. Den är hur som helst en bok jag kommer att rekommendera till elever. Framför allt för att lyfta fram andra världskriget ur en modern synvinkel – det är så oerhört viktigt att fortsätta prata om.

Läs mer om boken här.

Annons

4 tankar på “Fjärde riket av Maria Nygren

  1. Är riktigt nyfiken på den här! Sedan kan jag hålla med dig om att bilden av vuxna som inte gör något är lite väl vanlig. Speciellt lärare och socialarbetare tycks ständigt blunda i böckernas värld, vilket är synd.

    • Ja, det hade varit spännande att få läsa en mer realistisk skildring. Jag reagerar säkert starkt eftersom jag själv är just lärare, men nu när du säger det kan jag hålla med om att socialarbetare också är en sådan grupp. Tråkigt när det svartmålas så.

      Men läs boken! Den har som sagt många läsvärda delar som väger upp helheten.

  2. Pingback: Fjärde riket av Maria Nygren | bokdamenblog

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s