Rum 213 av Ingelin Angerborn

rum-213Det här är en av de mest utlånade böckerna på skolan där jag jobbar. Flera elever har läst den mer än en gång, och de tycker att den är spännande och sådär lagom läskig. Eftersom den nästan alltid är utlånad är den svår att norpa, men jag hittade den som e-bok och kunde med ett klick låna hem den till paddan. Det där med e-bok alltså – hur bra som helst.

Elvira ska åka på kollo, och där får hon dela rum med Meja och Bea. De får rum 213 och ganska snart börjar det hända mystiska saker. Saker försvinner mystiskt, lampor byter plats och på deras foton finns en vit skugga som ingen kan förklara. På kollot går rykten att det spökar, att en vitklädd flicka med rött hår har synts till. Tjejerna försöker hitta realistiska förklaringar till allt konstigt som händer. Det kanske är killarna som försöker skoja med dem? Under dagarna solar och badar de, umgås med killarna och flirtar. Men på nätterna blir de alltmer otrygga i rummet. Är det ett spöke? Eller är det någon annan som försöker spela dem ett spratt?

Boken börjar ganska omgående med att bygga upp spänningen. Själva anmälan till kollot är egentligen för sen men Elvira får ändå plats, hon ser en registreringsskylt på en bil med RUM213 o.s.v. Man förstår som läsare att det är mystiska, oförklarliga saker med i spelet och att något kommer att hända. Jag är som sagt en fegis, och sådana här böcker får nackhåren att resa sig. Jag tycker att det är läskigt att läsa om spöken, även om jag borde vara för gammal för att bli rädd för sådant. För jag blir faktiskt lite rädd när jag läser boken, det erkänner jag. Och nej, det är inte sådär superläskigt egentligen. Boken riktar sig mot läsare 9-12 år, så… Ja, jag är en fegis som sagt.

Det här är en rätt så klassisk spökhistoria och jag kan förstå att boken är omtyckt. Det är väldigt snyggt berättat, med alldeles lagom mycket mystik och spänning. Tillräckligt för att få mina nackhår att resa sig, men också så att de får chansen att lägga sig igen.

Nu börjar det närma sig julklappar och då vill jag tipsa om den här. Har ni barn 9-13 år som gillar att läsa är det här en bra bok att rekommendera. Om de inte redan har läst den då förstås. Den är som sagt väldigt populär, inte bara på ”mitt” bibliotek.

Läs mer om boken här.

1 tanke på “Rum 213 av Ingelin Angerborn

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s