Stjärnskott av Anna Lena Stålnacke

stjärnskottVad är det egentligen med tonårstjejer och idoldyrkan? Just idoldyrkan är temat i den här boken.

I den här boken möter vi Frida Karlsson, 14 år. Hon har tillsammans med sina kompisar ett rätt nystartat band och de drömmer om att bli stora och slå igenom. När talangshowen Stjärnskott kommer till stan är de för unga för att få delta, men Frida går dit som publik för att inspireras. Där får hon för första gången se Leon och hans band. Leon blir snabbt en stor favorit bland många tjejer och Frida blir en del av ett tjejgäng som går på varje deltävling för att heja fram sin favorit. Samtidigt försummar hon sitt eget band och hennes drömmar går över till att i stället handla om Leon. Hon gör allt för att komma nära honom och hon drömmer om att få lära känna honom på riktigt. Hon är beredd på att göra en hel del för att få komma in i hans liv, t.o.m. att rymma hemifrån.

Det här är en lättläst och underhållande bok som nog skulle tilltala framför allt tonårstjejer i yngre tonåren eller strax därunder. Jag hör ju nästan dagligen av mina elever hur mycket de älskar Justin Bieber och killarna i One Direction, att de ska gifta sig med dem o.s.v. Jag tror att jag ska ge dem den här boken för att se hur de reagerar på allt Frida gör och vad hon ger upp enbart för Leons skull. Att ge upp sina egna drömmar och hänge sig helt åt någon annan; det är definitivt riskfyllt.

Som vuxen läsare ger inte boken mig så mycket mer än att jag kan komma ihåg hur det var. När jag var tonåring var det framför allt New Kids On The Block som var stora och mina kompisar och jag var tokkära i dem, även om alla inte ville erkänna det. En av mina kompisar svimmade under deras konsert, något hon efteråt bestämt förnekade. På samma sätt blir Frida lite idiotförklarad när hon hamnar på tv under en av deltävlingarna. Hon och en annan tjej beter sig minst sagt lite vilt i sin iver att heja på Leon, och när skolkompisarna ser det på tv:n får hon surt för det efteråt.

Den här boken har ett tema som skulle vara intressant att diskutera med flera av mina elever. De kallar sig för Bieber när de lämnar in uppgifter, de bråkar om vem som ska gifta sig med honom och de dyrkar honom förbehållslöst. Det skulle vara mycket intressant att höra deras åsikt om den här boken, om de ens ser vad Frida ger upp eller om de håller med henne. Det får bli mitt mission nästa vecka; att sätta boken i handen på någon av mina elever.

Läs mer om boken här.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s