Barnkolonin av Kerstin Lundberg Hahn

barnkoloninRedan omslaget på den här boken ger rysningar utmed ryggraden. Eller hur?

Joels föräldrar har köpt ett gammalt övergivet pensionat och tagit med sig hela familjen dit för att bo där. Familjen består förutom av mamma och pappa av Joel, 14 år, hans storasyster Agnes och småsyskonen Max och Hanna som är tvillingar. Medan föräldrarna renoverar får Agnes och Joel ofta passa småsyskonen. Ganska snart efter deras ankomst får Joel syn på vaktmästaren, som han hjälper att laga en dörr. Vaktmästaren säger att han bor på stället men när han frågar sina föräldrar säger de att det inte finns någon vaktmästare. Ändå fortsätter Joel att stöta på honom och han känner att det är något konstigt och ganska så skrämmande med den där vaktmästaren.

Till Joels stora lycka lär han känna Nina, som en dag kommer med en inflyttningspresent till dem från sin mormor. När han hälsar på hemma hos henne och mormodern berättar han om den kusliga mannen och mormodern blir märkbart uppjagad och börjar sätta upp skydd utanför sitt hus. Vem är mannen egentligen? När Joels småsyskon säger att de brukar leka med en liten pojke nere i källaren blir Joel rädd på riktigt. Det är något som inte står rätt till på det gamla pensionatet.

Den här boken är verkligen superspännande. Riktigt nervkittlande, ryslig och skrämmande. Målgruppen är 12-15 år, men den funkar definitivt även för äldre läsare. Om man vill ha sådär lite lagom läskigt, om man är en fegis som jag; ja, då funkar den alldeles utmärkt för att få nackhåren att resa sig. Jag sträckläste den under en kväll för det fanns ingen chans att jag skulle kunna gå och lägga mig utan att veta slutet.

Som sagt, spännande och läskigt men också underhållande och rätt lättläst. Den funkar bra för lite mer läsovana tonåringar eftersom den är just spännande och håller tempot uppe hela tiden. Det här är en sådan där perfekt bok att sätta i händerna på elever som frågar efter just spännande böcker. När jag hade läst den och tagit med den till bibblan hann jag knappt sätta upp den på boksnurran förrän den blev utlånad. Sedan dröjde den kanske en halvtimme innan nästan elev fick syn på omslaget och ville låna den. Det är definitivt ett omslag som fångar blicken. Den där döskallen har förresten en viktig del i berättelsen…

Som ni förstår är det här en bok jag varmt rekommenderar. Köp och ge bort i julklapp och läs den själv också!

Läs mer om boken här.

2 tankar på “Barnkolonin av Kerstin Lundberg Hahn

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s