Och bergen svarade av Khaled Hosseini

och-bergen-svaradeDen här stackars boken har legat på mitt soffbord sedan i juni. Jag kom ungefär halvvägs innan jag var tvungen att ge upp kampen. Men så häromveckan bestämde jag mig för att slutföra den och med viss möda kom jag så äntligen till slutet.

På baksidan av boken står det att boken handlar om två syskon; Abdullah och Pari. De båda står varandra väldigt nära och när deras far tvingas lämna bort den då 4-åriga dottern blir det ett hårt slag för storebror Abdullah. Familjen har det knapert och Pari hamnar hos en barnlös familj som har det gott ställt, och i gengäld får fadern en summa pengar. Den var  löftet med den historien som fick mig att gripa tag i boken med stor iver, med förväntan över att få läsa ett starkt och gripande levnadsöde.

Tyvärr luras baksidetexten något, för berättelsen har inte syskonens berättelse i fokus. Den inleds med deras historia men ganska snart kommer en mängd andra människor och deras livshistorier in och tar över. Det blir spretigt och svårt att hålla fokus och jag känner hela tiden en längtan efter att få veta hur det går för syskonen. Det är det som blir mitt problem hela boken igenom; det jag vill läsa om försvinner iväg i helt andra trådar som är svåra att knyta till kärnan. Det blir ett myller av människor och historier och jag knyter inte an till någon av karaktärerna, hur intressant deras historia än må vara.

Jag läste Hosseinis Tusen strålande solar med stor glädje eftersom det var en gripande och mycket fängslande historia. Även där fick jag dock traggla lite med läsningen; i början innan berättelsen grep tag och flöt på. Den här gången var det snarare tvärtom, att det var början som var spännande och den största behållningen. Visst är han en skicklig berättare och visst är det gripande livsöden han skildrar, men det är för spretigt och för mycket. Jag hittar inte den röda tråden och det gör att läsningen blir alltför mycket till en kamp för att bli till en njutning.

Så, tyvärr; den här gången tog jag inte till mig Hosseinis historia. I stället ser jag fram emot att läsa hans Flyga drake som står oläst i min bokhylla.

Läs mer om boken här.

Annonser

4 thoughts on “Och bergen svarade av Khaled Hosseini

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s