Legend av Marie Lu

lu_legend”Om du gillade Hungerspelen kommer du att älska Legend” står det på framsidan. Och ja, det är svårt att inte jämföra de båda serierna. De har många gemensamma nämnare och precis som Hungerspelen är även det här en trilogi. Den sista delen kom nyss ut i USA, och det ska även bli film av dem så småningom.

Huvudpersonerna i den här boken är Day och June, som lever väldigt olika liv. De lever båda i Republiken, det som förr var västra USA. June är underbarnet som fått högsta poäng på alla prov, som har hoppat över årskurser, och som snabbt avancerat i de militära kretsarna. Hon lever i rikedom och ser bara allt gott Republiken gör, hur de försöker stå emot de rebelliska Patrioterna och Kolonierna. Day däremot, är efterlyst av Republiken. Han har lyckats fly undan dem och lever nu under radarn för att inte bli upptäckt. Hans mål är hela tiden att hålla sin familj säker. De lever i den fattiga delen av Republiken där pesten härjar med jämna mellanrum. Han stjäl mat och medicin och lämnar det sedan till sin äldre bror. Hans mamma tror att han är död och han gör allt han kan för att inte Republiken ska koppla samman honom med sin familj eftersom de då skulle straffas för hans brott.

När han försöker stjäla medicin till sin pestsmittade lillebror är det Junes bror Metias som är vakt och sätter efter honom. Han dör och June kopplas in i sitt allra första militära uppdrag för att försöka hitta sin brors mördare. Hon nästlar sig in i de fattiga delarna och kommer snart i kontakt med Day och hans föräldralösa följeslagare Tess. June förväntar sig att se en grym och kall människa, men när Day och June faktiskt räddar henne efter ett slagsmål och tar hand om henne börjar hon tvivla på sitt uppdrag. Hon börjar för första gången tvivla på Republiken, och hon börjar tvivla på att Day är den som har mördat hennes bror.

Det här är en riktigt spännande och väldigt välskriven bok som jag tycker att man har hört förvånansvärt lite om. Den förtjänar definitivt mer uppmärksamhet. Visst påminner en del av storyn om Hungerspelen, men å andra sidan är dystopier just nu väldigt efterfrågat. Den här är inte heller lika brutal som Hungerspelen, även om det så klart förekommer en hel del död och elände även här.

Som ni kanske förstår spirar en kärlekshistoria fram mellan Day och June och den lär vi får se mer av i nästkommande delar. Likaså är jag nyfiken på att veta mer om vad som har hänt tidigare. Det antyds lite smått om att folk inte vet att USA ens har funnits, att många tror att det bara är en myt. Det skulle vara intressant att få veta mer om den historien, om varför Republiken har uppkommit och hur USA har splittrats.

Boken berättas ur både Days och Junes perspektiv vilket gör att man får en inblick i båda världarna. Ingen av dem har den fulla inblicken, utan det är först när de möts som de uppmärksammar hur saker hänger ihop. June vet inget om hur svårt det är för en del människor i de fattigare delarna och hon får en chock när hon tar sig in de fattigas kvarter och ser misären. För Days del vet han väldigt lite om hur landet styrs, militärens makt och spelet bakom. Det blir väldigt intressant när de båda världarna möts och de kan lägga pusselbitarna på plats. Tydligen har Lu inspirerats av Les Miserables när hon skrev den här, och hon ville skildra en tonårsversion av kampen mellan Valjean och Javert. Det var inget jag tänkte på när jag läste, men nu i efterhand kan jag se vissa likheter.

Som sagt, jag gillar den här boken. Den är spännande, välskriven och lättläst. Jag ska sätta den i händerna på mina elever för att se vad de tycker om den. Och jag ska se till att läsa fortsättningen Prodigy och Champion, men jag väntar nog på att översättningarna kommer ut. Dessutom tror jag att det skulle bli en väldigt bra film av det här, så jag ska lägga på minnet att se den när den väl kommer ut.

Rekommenderas!

Läs mer om boken här.

Annons

3 tankar på “Legend av Marie Lu

  1. Pingback: Mot ljusare tider och fler, nya böcker… | Bibblabella

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s