Den nya människan av Boel Bermann

Den-Nya-MänniskanDen här boken läste jag ut samma dag som den landade i brevlådan. Den var spännande och samtidigt väldigt skrämmande, och det fanns inte en chans i världen att jag skulle kunna somna utan att få veta hur det gick först.

Det föds allt färre barn i världen och 2014 är året då inga barn alls kommer till världen. Kvinnor kan inte längre bli gravida. Under några år föds inga barn alls, men så kommer födslarna plötsligt igång igen. Men barnen som föds är annorlunda. De är tysta, stillsamma och leker inte. Rakel är en av de människor som reagerar på deras konstiga beteende och tycker att de är minst sagt läskiga och obehagliga. En dag när hon är barnvakt åt en äldre pojke som tillhör den gamla generationen, råkar hon döda ett av de nya barnen. Ingen verkar se det hon ser; att de nya barnen är ett hot mot hela mänskligheten, och hon döms till vård. Ganska snart kommer dock larmrapporter om de nya barnens våldsamma beteende och världen börjar inse att den nya människan inte så enkelt kan leva ihop med den gamla människan. De omhändertas av staten direkt efter födseln, allt i syfte att skydda den gamla rasen. Folk är rädda för de nya människorna, men samtidigt fortsätter kvinnor att bli gravida och de nya människorna blir alltfler.

Det här är skrämmande läsning, och att det är barn inblandade bidrar till den rysliga stämningen. Boken berättas ur Rakels perspektiv men blandas också med tidningsklipp och intervjuer av flera forskare som ger sin syn på saken. Det gör att allt känns väldigt trovärdigt och ännu mer hemskt att läsa. Det kryper så nära inpå.

Den mest intressanta delen handlar om när Rakel själv måste ta personlig ställning till den nya människan. Det är svårt att gå in på vad som händer utan att ge bort för mycket av storyn. Rakel är i alla fall en av de människor som får se båda sidorna av den nya människan, och som tvingas omvärdera sin syn på dem flera gånger. Är allt så där svartvitt som man först tror eller finns det något mer att reflektera över?

Som sagt, jag var helt enkelt tvungen att sträckläsa för att kunna sova. Det är spännande, underhållande och läskigt. Det är en riktigt bra dystopi som jag verkligen kan rekommendera vidare.

Läs mer om boken här.

Annons

3 tankar på “Den nya människan av Boel Bermann

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s