Tretton skäl varför av Jay Asher

tretton skäl varföfrDen här boken har hyllats lite här och var och lockade därför min nyfikenhet. Men när jag läste vad den skulle handla om blev jag ändå lite tveksam, för det lät onekligen lite deppigt. Kanske lite för deppigt för att jag skulle orka läsa. När jag beställde den till skolbibblan bestämde jag mig för att ändå ge den en chans.

Clay får tretton kassettband skickade till sig, band som Hanna har spelat in. Hanna som inte längre lever, Hanna som tog livet av sig. I det medföljande brevet står det att hon i banden berättar varför hon tog livet av sig och att banden ska skickas runt till flera olika personer. Alla dessa personer är på något sätt skyldiga till hennes död, enligt henne. Eftersom Clay vill veta vad han kan ha gjort som bidragit till hennes död börjar han lyssna på alla banden, och Hanna tar honom med till flera olika ställen i staden och avslöjar hemligheter som alla trodde var begravda med henne.

Visst låter det som en något märklig historia? Och jodå, det är det delvis också. Till en början i alla fall. Det tog lite tid för mig att komma in i berättelsen och förstå vilken typ av historia det är, men när det väl lossnade tog jag den direkt till mig. För det är oerhört berörande, träffsäkert och ofta väldigt sorgligt.

Det som är så bra med den här boken är att den verkligen visar hur mycket man inte ser på ytan. En människa går igenom så mycket som andra inte har en aning om. En händelse eller en kommentar kan göra så oerhört mycket skada, utan att andra inblandade kanske inte ens tänker på det. Och det här med rykten. Illasinnade rykten som gör så mycket skada och människor som inte ens bryr sig om vad som är sant eller falskt. Det är så lätt att vara elak mot en annan människa utan att tänka på konsekvenser.

Det är en tänkvärd historia, med ett viktigt budskap. Igenkänningsfaktorn är hög. Som vuxen kan man komma ihåg hur det var under tonårstiden, hur gärna man ville passa in i det sociala spelet. Det är en bok jag gärna sätter i händerna på elever som ber om boktips. Och det är en bok jag gärna rekommenderar även vuxna att läsa.

Jay Asher har också skrivit Personer du kanske känner, som jag läste tidigare i år. Båda böckerna handlar om spelet mellan framtid, dåtid och nutid. Många intressanta tankar att ta med sig. Det är för övrigt en bok som vi precis har jobbat med i år 7, och som de har fått skriva bokanalys om. Tips!

Läs mer om boken här.

2 tankar på “Tretton skäl varför av Jay Asher

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s