Hemma kanske inte är en plats av Lin Hallberg

hemmaEn av mina favoritböcker är Mannen som kunde tala med hästar, som inleds med en svår ridolycka. I den här boken är det också en hästolycka som utgör starten och därför blev jag nyfiken på att läsa.

Huvudpersonen Sara är 19 år och råkar ut för en svår olycka där en häst är inblandad. Det blir en lång sjukhusvistelse och sedan en lika lång väg tillbaka. Tiden i sängen gör att Sara spenderar mycket tid med bara sina tankar, och framför allt barndomsminnen poppar upp. I sin barndom levde hon och hennes familj i Argentina, en tid som Sara alltid tänker på med saknad. Deras flytt därifrån kantas av många frågetecken som Sara aldrig har fått svar på, och när hon får försäkringspengar bestämmer hon sig för att använda dem till att åka tillbaka. Hon har en massa frågor hon vill ha svar på, och framför allt vill hon återse de människor hon då betraktade som både familj och vänner. Hon har också en svag förhoppning att kanske, kanske få återse Nube, hennes gamla häst. Om han lever fortfarande.

Den här boken misstas tyvärr av många att vara en hästbok, men så är inte fallet. Visst finns det hästar med i boken och visst handlar det om en hästtjej, men hästarna är mer i bakgrunden. I stället är det fokus på människor, relationer och förändringar. Argentina har genomgått stora förändringar sedan hon bodde där, och återkomsten blir något av en chock för henne. Landet har förändrats, människor har förändrats och av hennes barndom finns mest bara minnena kvar. Det blir en stark resa där hon får svar på många av sin frågor, varav en del svar är svårare att få än andra.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Det är en bok som berör och som handlar mycket om identitet och sökande. Har man varit med om en olycka eller något stort som ändrar livet kan man definitivt känna igen sig i den. Nu älskar jag ju hästar så att det finns hästar med i boken är för mig bara en bonus. Jag tror i och för sig att man inte behöver gilla hästar för att kunna ta till sig berättelsen. Hästarna är som sagt mest i bakgrunden, även om de förstås utgör en stor del av Saras liv. Det här är en fin bok som jag vill rekommendera vidare.

Läs mer om boken här.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s