Syskonmakaren av Lisa Jewell

20140103-105005.jpgPå förrförra årets Bokmässa köpte jag The Making of Us, som sedan har fått stå oläst i bokhyllan. Tydligen var det något som lockade med boken för på förra årets Bokmässa köpte jag boken igen, den här gången på svenska. Det var inte planerat, och det var inte förrän jag hade läst boken och ville läsa mer av Jewell som jag insåg att jag visst hade köpt samma bok två gånger. Den engelska versionen skänkte jag därför bort, för att förhoppningsvis någon annan ska få chansen att läsa och tycka om boken.

Boken handlar om flera olika personer, men den första personen vi möter är Lydia. Lydia har i vuxen ålder blivit oerhört framgångsrik i sitt jobb, men hon hade en rätt jobbig uppväxt och hennes mamma dog redan när hon var liten. Hennes mamma trillade från balkongen när hon bara var några år gammal, och hennes pappa blev aldrig sig lik efter det. När hon en dag får ett anonymt brev om att hennes pappa egentligen inte var hennes pappa blir hon nästan lättad. Hennes mamma hade använt en spermadonator och nu får hon information om att det finns fler syskon och att hon kan få reda på vilka de är om de alla anmäler sig till registret. Kanske kan det leda till att hon även får svar på vad som egentligen hände där på balkongen.

Boken berättas ur flera olika personers perspektiv, och man inser omgående att det är de olika syskonen man får följa. De lever alla väldigt olika liv, och har väldigt olika uppväxter, men de har också flera saker gemensamt. Det är en av de saker jag gillar med boken, att man får följa olika trådar som vävs ihop ju längre in i historien man kommer.

Det finns en ton i den här boken som jag gillar. Jag gillar berättelsen i sig och jag gillar också själva karaktärerna. Berättelsen är en blandning av allvarlig underton och vanlig vardag. Jag läste en intervju av Lisa Jewell där det stod att hon ofta sätts in i facket chick lit, när det egentligen inte alls stämmer in på det hon skriver. Den här boken faller snarare under feel good, eftersom det är en bok att läsa och må bra av. Det är en bok som efterlämnar en glad känsla, och det är med saknad man stänger igen den efter läsningen. Jag tyckte om att följa de olika syskonens väg mot varandra, även om det inte alltid var en enkel väg.

Jag har tidigare läst A Friend of the Family av samma författare, som kanske inte var lika bra som denna men som ändå lockade mig att läsa mer. Och jag är fortfarande sugen på att läsa mer av henne, så det kommer definitivt bli fler i framtiden. Men nästa gång kan jag ju satsa på att köpa en ny bok av henne. Det är lite onödigt att slösa pengar på att köpa samma bok om och om igen.

Läs mer om boken här.

1 tanke på “Syskonmakaren av Lisa Jewell

  1. Hej!
    Har precis startat en bokcirkeln tillsammans med tre vänner och vår första bok var Lisa Jewells ”efter festen”.Av oss fick den betyget 3 på en femgradig skala men är absolut läsvärd!
    Anna 🙂
    glimtarilivet.blogspot.com

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s