En sekund i taget av Sofia Nordin

en sekundDet här är första delen i en serie, om jag har förstått det rätt? Andra delen Spring så fort du kan kom i alla fall precis ut, och den vill jag läsa så snart det går.

Hedvig har nyss börjat högstadiet när människor i Sverige insjuknar i en mystisk feber och dör som flugor. Hon vårdar sin lillebror och föräldrarna, och när de sedan dör bestämmer hon sig för att ge sig av. När hon går ut möts hon av en kuslig tystnad och på många ställen ligger döda människor. Hon beger sig till skolan där hon plockar ihop ett överlevnadskit med tält och mat och annat hon kan tänkas behöva. När hon funderar över vart hon kan ta vägen minns hon en undervisningsgård där det finns djur, och hon tar sig dit. Där lär hon sig hur man mjölkar kor och annat som behövs för att överleva. Men är hon den enda som har överlevt? Hur ser framtiden ut?

Den här boken sträckläste jag i ett enda svep. Den är spännande och lite läskig, på så sätt att den kommer så nära inpå. Det är faktiskt lite obehagligt att läsa en sådan här berättelse som utspelas i Sverige, och det är obehagligt när hon tar sig tillbaka in till stan och går på ett helt öde ICA.

Det är en rätt tunn bok som tyvärr har gått obemärkt förbi på mitt bibliotek. Så fort jag berättar om den blir den utlånad, men när den står i bokstället är det ingen som riktigt lägger märke till den. Det är synd, för det är en riktigt bra bok. Den är perfekt som ungdomsbok, men den passar även en vuxen läsare med tanke på ämnet. Jag tycker att boken blir extra läskig just för att det är en ensam tonåring som har överlevt, att hon ensam tvingas lyckas leva vidare utan någon egentlig kunskap eller hjälp. Att hon har fått vårda sin egen familj in i det sista.

Själva handlingen skiljer sig åt från andra böcker i genren. Här finns ingen kamp mellan onda och goda, eller en stat som har kollapsat. Här verkar det ”bara” vara en sjukdom som har slagit ut samhället och dess invånare och för Hedvigs del handlar det om att överleva utan att veta om hon är den enda. Hon lever väldigt mycket här och nu, en sekund i taget som titeln säger. Hon försöker också att inte tänka så mycket på sin familj, för att inte falla ner i sorgen. Det är mest fokus på överlevnad, utan att veta om det egentligen finns någon mening med det.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken vidare. Den slutar med en riktig cliff hanger, så jag är glad att andra delen redan finns ute. Jag hoppas på att få veta lite mer om vad som egentligen har hänt, hur resten av samhället ser ut. Det får bli att köpa hem del två på en gång och förhoppningsvis få svar på en del frågor.

Läs mer om boken här.

Annons

1 tanke på “En sekund i taget av Sofia Nordin

  1. Pingback: Ett sekund om gangen – Sofia Nordin | Julies bokbabbel - litteratur og småprat

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s